Home Actualitate UNICEF invită cadrele didactice şi elevii din România să participe la “Cea mai mare lecţie din lume”

UNICEF invită cadrele didactice şi elevii din România să participe la “Cea mai mare lecţie din lume”

by Romanov Alex
0 comment

În contextul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, sărbătorită în toată lumea pe 20 noiembrie, UNICEF în România invită cadrele didactice şi elevii din România să se alăture iniţiativei globale “Cea mai mare lecţie din lume”. Până pe 22 noiembrie, cu ajutorul materialelor oferite de UNICEF, învăţătorii şi profesorii vor ţine o oră de educaţie despre acţiunile pe care le putem întreprinde împotriva schimbărilor climatice.

Schimbările climatice reprezintă o temă de mare interes pentru copii şi tineri, care şi-au manifestat de nenumărate ori îngrijorarea cu privire la viitorul planetei şi al generaţiilor din care ei fac parte. Tematica protecţiei mediului din acest an răspunde cererii globale din partea cadrelor didactice de a avea materiale de predare adaptate pentru acest subiect, dar şi ca urmare a interesului crescând al autorităţilor de a include în programa şcolară educaţia pentru dezvoltare durabilă.

Elevii din România care vor lua parte la cea mai mare lecţie din lume vor discuta despre un subiect de mediu actual şi important. În contextul pandemiei COVID-19 creşterea cantităţilor de echipamente de protecţie personală (măşti, mănuşi etc.) folosite la nivel global a generat o sursă suplimentară de poluare. Şi în România, măştile şi mănuşile aruncate în mod necorespunzător pot deveni o problemă de sănătate şi de mediu, deopotrivă.

Copiii vor afla cum să se debaraseze responsabil de aceste materiale, în siguranţă atât pentru oameni cât şi pentru natură. De asemenea, vor fi îndrumaţi să vină cu idei de acţiuni colective pentru ca în localităţile lor să nu mai existe astfel de obiecte aruncate la întâmplare. Pe baza planului de lecţie care îi va ghida, pas cu pas, cadrele didactice şi elevii vor identifica moduri prin care să-şi informeze comunitatea despre riscurile debarasării incorecte de materialele de protecţie personală şi prin care să încurajeze comportamentul responsabil în acest sens.

“Pandemia de coronavirus a pus în pericol încă de la început educaţia copiilor, iar pericolul a devenit şi mai evident în ultimele săptămâni şi zile, odată cu creşterea numărului de infectări şi cu aplicarea scenariului roşu la nivelul întregii ţări. În acest context, UNICEF îi invită pe elevi şi pe cadre didactice să se alăture altor milioane de copii şi profesori din întreaga lume, la fel de afectaţi de această pandemie, într-un demers unic, prilejuit de apropiata aniversare a Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, prin care pot învăţa cum să reconstruim o lume mai curată şi mai sigură pentru generaţiile de acum şi din viitor.”, declară PIETER BULT, reprezentantul UNICEF în România

UNICEF pune la dispoziţia profesorilor şi elevilor resurse gratuite pentru a învăţa despre acţiuni concrete împotriva schimbărilor climatice, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă incluse pe Agenda 2030 şi modurile responsabile de a gestiona echipamentele de protecţie personală de care avem nevoie în contextul pandemiei COVID-19. Suportul de curs este conceput într-un format vizual interactiv, uşor accesibil copiilor şi adaptat predării online.

Resursele pentru cea mai mare lecţie din lume vor putea fi folosite de pedagogi şi pe viitor, ca materiale didactice pentru programe de educaţie continuă având ca obiect protecţia mediului.

Materialele didactice pentru lecţie sunt disponibile pe platforma qie.ro. Accesând linkul www.qie.ro/drepturilecopilului/, cadrele didactice se pot înregistra şi descărca materialele de suport. După încheierea lecţiei, cadrele didactice sunt rugate să încarce fotografii şi alte materiale rezultate. După această etapă, certificatul de participare va fi eliberat în format electronic.

sursa foto: UNICEF

related posts

Leave a Comment