Home Actualitate Tu decizi pentru Constanța!

Tu decizi pentru Constanța!

by Antonia Mocanu
0 comment

Este pentru prima dată când tu votezi proiectele care să fie finanțate de la bugetul local. Înscrie-te pe platforma „Tu decizi pentru Constanța” și poți participa la realizarea proiectelor care vor transforma orașul. Vino cu idei și inițiative care pot rezolva problemele cu care te confrunți.

Florin Cocargeanu, viceprimarul municipiului Constanța: „Este unul dintre cele mai importante proiecte administrative din istoria orașului nostru. Constănțenii vor fi direct implicați și vor decide cum vor fi cheltuiți banii publici. Ideile și inițiativele comunității se vor transforma în proiecte reale, trecând printr-un proces de transparență decizională fără precedent. Este un proiect ce are ca scop final îmbunătățirea vieții din orașul nostru.”

Suma totală alocată de la bugetul local este de 5 milioane de lei/an, iar un proiect propus trebuie să se încadreze în suma de 500.000 lei, inclusiv TVA. Va câștiga proiectul cu cele mai multe voturi din fiecare dintre cele 10 domenii: mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, amenajare spații verzi și locuri de joacă, amenajare spații publice, cultură, protecția mediului/protecția animalelor, digitalizare, sport, social, educație și sănătate.

Pentru a fi validate, proiectele trebuie să fie de competența Primăriei municipiului Constanța sau a instituțiilor subordonate Consiliului Local şi să vizeze un spaţiu din proprietatea publică a municipiului Constanța.

Fiecare persoană fizică sau juridică poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare din domeniile stabilite în regulament. Pot propune și/sau vota proiecte pentru oraș cei care locuiesc, muncesc sau studiază în municipiul Constanța și au împlinit vârsta de cel puțin 18 ani, precum și asociațiile și fundațiile cu sediul social în municipiul Constanța. Pentru a putea trimite propuneri de proiecte și pentru a putea vota, trebuie să vă creați un cont de utilizator în platforma online și să vă identificați cu un cont unic de email.

Platforma online este disponibilă la adresa: https://tudecizi.primaria-constanta.ro/

De asemenea, proiectele pot fi depuse și în format tipărit la registratura Primăriei municipiului Constanța.

O comisie de evaluare și monitorizare, din care vor face parte reprezentanți cu putere de decizie din cadrul aparatului de specialitate al primarului sau instituțiilor subordonate Consiliului Local al municipiului Constanța, reprezentanți ai Consiliului Local al municipiului Constanța și reprezentanți ai societății civile va stabili eligibilitatea proiectelor.

Sesiunea din 2022 se desfășoară astfel:

19.09.2022 – 16.10.2022 – Etapa de depunere a proiectelor;

17.10.2022 – 04.11.2022 – Etapa de analiză a proiectelor, care conține mai mulți pași:

17.10.2022 – 30.10.2022 – Evaluarea proiectelor de către Comisia special creată în vederea stabilirii eligibilității;

31.10.2022 – Afișarea listei cu proiectele eligibile (proiectele vor fi afișate public pe platformă gradual în timpul acestei etape, nu toate în același timp);

31.10.2022 – Afișarea listei cu proiectele respinse (proiectele vor fi afișate public pe platformă gradual în timpul acestei etape, nu toate în același timp);

01.11.2022 – 03.11.2022 – Depunerea și analiza contestațiilor;

04.11.2022 – Afișarea listei finale de proiecte eligibile.

07.11.2022 – 04.12.2022 – Etapa de vot;

13.12.2022 – Afișarea proiectelor câștigătoare.

Pentru a afla mai multe detalii tehnice, vă rugăm să accesați pagina dedicată întrebărilor frecvente și să consultați regulamentul complet.

Menționăm că procesul de bugetare participativă la nivelul municipiului Constanța prin intermediul campaniei „Tu decizi pentru Constanța“ a fost aprobat prin HCL nr. 350/2021.

related posts

Leave a Comment