Home Actualitate Teatrul constănţean a primit 2 nominalizări la premiile UNITER

Teatrul constănţean a primit 2 nominalizări la premiile UNITER

by Florentina Lup
0 comment

Regizoarea Diana Mititelu a fost nominalizată la secțiunea ,,Debut” pentru regia spectacolului „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, care a avut premiera în 29 februarie 2020. Spectacolul a fost selectat și va participa anul acesta la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Actrița Cătălina Mihai a fost nominalizată la secțiunea ,,Cea mai bună actriţă în rol secundar”, pentru rolul Speed din spectacolul „Doi tineri dinVerona” de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu, care a avut premiera în 5 septembrie 2020.

Un alt motiv de bucurie este că anul acesta, Premiul Senatului UNITER pentru întreaga activitate va fi decernat actriţei  Ileana Ploscaru. Alături de ea vor mai fi premiați pentru întreaga activitate actorul Marcel Iureș, regizorul Alexandru Darie (post-mortem), scenografa Geta Medinschi, iar pentru activitate critică și istorie teatrală va fi premiat Ion Parhon.

2021 este un an special pentru Ileana Ploscaru care a împlinit 90 de ani de viață, 70 de ani de la primul său rol, pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în spectacolul   „Fântâna turmelor” de Lope de Vega, în regia lui Ion Dinescu, și se împlinesc 60 de ani de la debutul pe scena Teatrului de Stat Constanța, în spectacolul „Zări necuprinse” de Nikolai Virta, în regia lui Constantin Dinischiotu.

Precedentele nominalizări (și premii) ale teatrului constănțean au fost în 1997, pentru spectacolul „Penthesilea” de Mioara Cremene, după opera lui  H. Von Kleist.Acum 24 de ani, Cătălina Buzoianu a fost nominalizată și a primit premiul pentru regie, iar pentru costumele din același spectacol, Velica Panduru a primit premiul de debut în scenografie.

related posts

Leave a Comment