Home Actualitate STOP DEȘEURILOR!

STOP DEȘEURILOR!

by Antonia Mocanu
0 comment

Situație alarmantă! În câțiva ani traficul de deșeuri ilegale ar putea să îl depășească pe cel de droguri. La nivel internațional s-au format adevărate grupări infracționale, iar fenomenul a luat o atât de mare amploare, încât pare imposibil de stăvilit. Se câștigă miliarde de euro de pe urma acestui trafic, iar România este prinsă la mijloc. Mii de containere cu deșeuri periculoase și ilegale au ajuns deja în portul Constanța, iar țara noastră riscă să devină groapa de gunoi a Europei. Un procuror din Constanța vrea însă să pună stop acestui fenomen. A înființat chiar și un ONG, iar prin intermediul inițiativelor civice speră să determine autoritățile să schimbe legislația de mediu din România.

Nu mai este demult un secret  că deșeurile au devenit  o afacere de anvergură,  iar cei implicați obtin profituri de miliarde de euro. Sunt adevărate rețele infracționale care se ocupă cu asta, iar transferurile ilegale de deșeuri nu mai reprezintă un risc doar pentru mediu ci sunt strâns legate și cu alte infracțiuni precum spălare de bani, evaziune fiscală, contrabandă sau crimă organizată. Procurorii trag un semnal de alarmă și spun că dacă lucrurile nu se schimbă, traficul de deșeuri îl va depăși din punct de vedere valoric pe cel de droguri.

Din 2016, de când China a închis porțile importului de deșeuri, rețelele infracționale și-au modificat traseele pe vestul Europei și mai nou România, a fost și ea inclusă pe aceste trasee. Nu e de mirare, pentru că la noi prețurile pentru neutralizarea deșeurilor sunt foarte mici. Problema este însă că pe lângă ce se poate neutraliza în condiții legale, în țara noastră sunt trimise si deșeuri ce nu pot fi distruse, periculoase, care printr-un eventual proces de ardere ar duce la o poluare masivă a mediului.

Și din păcate autoritățile care trebuie să intervină pentru stoparea acestui fenomen, nu pot sau nu vor să o facă. Garda de Mediu spre exemplu nu are nici personal suficient și nici dotarea necesară să constate pe loc ilegalitățile. Garda forestieră este  doar cu  numele, pentru că  de la intervenții lipsește cu desăvârșire. Modificarea legislației este mai mult decât necesară, iar asta trebuie să se întâmple cât mai repede. Odată cu intrarea țării noastre în Spațiul Schangen, lucrurile se vor complica și mai mult, iar traficul de deșeuri va fi imposibil de controlat.  

related posts

Leave a Comment