Home Actualitate Zile libere pentru angajații vaccinați

Zile libere pentru angajații vaccinați

by Romanov Alex
0 comment

Vești bune pentru angajații din sistemul public, cât și din cel privat. Cei care aleg să se vaccineze împotriva Covid-19 vor beneficia de câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză de vaccin.

Angajatorii trebuie să îşi informeze salariaţii că beneficiază de unele drepturi prevăzute în Legea nr.55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care se vaccinează împotriva acestei boli beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, lucru valabil atât în cazul angajaţilor din sistemul public, cât şi din cel privat.

De precizat că drepturile persoanelor se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare eliberate potrivit legii. În situaţia în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, angajaţii au obligaţia de a depune adeverinţa de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

De asemenea, ei pot beneficia de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată pentru unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi.

Drepturile acestor persoane se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare şi a declaraţiei pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat şi nu va solicita zile libere pentru însoţirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declaraţia pe propria răspundere se va menţiona faptul că părintele se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

related posts

Leave a Comment