Home Actualitate Infractori trimiși în judecată

Infractori trimiși în judecată

by Antonia Mocanu
0 comment

20 de români care timp de doi ani au umplut țara cu pește toxic contaminat cu mercur și metale grele, adus din Italia, Franța și din Spania, au fost în sfârșit trimiși în judecată la Constanța. Sunt acuzați de multiple infracțiuni printre care: grup infracțional organizat, comercializarea de produse alterate, fals și uz de fals. Ancheta lor a durat doi ani și a implicat poliția spaniolă, procuratura, OPC și Direcția Sanitar-Veterinară.

Doi ani le-au trebuit anchetatorilor din România, dar și colegilor din Franta și Spania să destructureze una dintre cele mai mari grupări infracționale care se ocupa cu introducerea pe piața românească a peștelui braconat din ape interzise.

Ancheta penală a început la Constanța după ce autorităţile din ţările europene au avertizat că la noi în ţară ajung tone de pește care nu e bun de mâncat, pentru că era pescuit din zone interzise, contaminate cu metale grele. Toate magazinele au fost luate la bani marunți. S-au făcut percheziţii în 14 judeţe din ţară, iar poliţiştii şi reprezentanţii ANSVSA au descoperit şi că în unele cazuri peştele era transportat  în România în condiţii improprii.

Ancheta a scos la iveală faptul că românii erau cei care organizaseră afacerea și aduceau otrava în farfuria conaționalilor lor. Peștele intra în România pe la Nădlac, Borș și Bihor. Uneori mergea direct la marile lanțuri de magazine, alteori, prin intermediari, la diverse societăți. Pescarii câștigau 1 euro/kg, iar distribuitorii 5 (euro/ kg).

Despre delta fluviului Ebru, presa spaniola scria în 2009 ca a acumulat 700.000 de tone de reziduuri toxice, provenite din industria chimică. Aceleași reziduri care evident au ajuns  în peștele, braconat ulterior de români.  

related posts

Leave a Comment