Home Actualitate Rachetă trimisă în spațiu

Rachetă trimisă în spațiu

by Antonia Mocanu
0 comment

Ne pregătim să trimitem propriul satelit pe orbita Pământului cu o rachetă proiectată și construită integral în România. Lansarea este programată pentru luna august de pe o nava militară din Marea Neagră. În acest fel România devine a doua țară din UE care își lansează propriul satelit. Recent racheta a fost adusă la Constanța, iar localnicii și turistii au putut să o vadă în realitate.

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică, pe scurt ARCA, este o companie aerospațială cu sediul în România, la Râmnicu Vâlcea care ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor de mare altitudine și a vehiculelor aeriene fără pilot. Racheta pe care au adus-o la Constanța diferă de tot ce s-a construit până acum. Folosește un motor care funcționează cu apă în principal, și de aceea se numește ecologică.

Racheta românească este formată din trei segmente diferite – „trepte” cum se numește în limbajul astronauților. Fiecare are propriul motor care o ajută ă urce până la o anumită înălțime, după care se desprinde și cade pe Pământ.

Racheta cântărește 5 tone la lansare, cu tot cu combustibil. Inginerii au folosit cele mai avansate materiale de construcție, astfel încât vehicolul spațial să fie cât mai ușor. Goală, abia atinge jumătate de tonă.

Racheta va pleca în baza navală din Portul Constanța, de unde va fi urcată pe o navă militară. Va ieși în largul mării pentru mai multe teste de lansare, iar la mijlocul lunii august va fi trimisă în spațiu. Până atunci, localnicii au putut să o admire în Piața Ovidiu din Constanța.

Construcția rachetei românești a costat 1.2 milioane de euro, iar oamenii de știință n-au primit niciun ban de la Guvern. Prin lansarea EcoRocket, ARCA non-profit dorește să câștige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospațiale europene pentru construcția de rachete lansatoare de sateliți, cu un impact redus asupra mediului înconjurator și la un cost de lansare scăzut.  

related posts

Leave a Comment