Home Actualitate Sportul național, oina, câștigă teren

Sportul național, oina, câștigă teren

by Romanov Alex
0 comment

Recunoscută în 2014 ca sport național al României, într-un moment în care intrase într-un con de umbră, oina a reușit în ultimii ani să stârnească tot mai mult interesul copiilor și adolescenților. Și chiar dacă în prezent nu se mai desfășoară efectiv competiții, Federația Română de Oină lucrează temeinic la numeroase proiecte pentru dezvoltarea și promovarea acestui sport.

Chiar dacă în această perioadă, majoritatea competițiile au fost sistate din cauza pandemiei de Coronavirus, oina s-a bucurat în ultimii ani de un interes tot mai ridicat în rândul românilor. Din ce în ce mai mulți copii au fost atrași de sportul național, iar cifrele sunt grăitoare.

“În ultima perioadă, oina manifestă o creștere mai mult decât evident și pentru că întotdeauna în acest sens ne pot susține cifrele, noi am acordat o atenție deosebită mediului școlar, pentru că dacă vrei să înveți orice sport, trebuie să-l înveți de pe băncile școlii, iar dacă în urmă cu aproximativ 10 ani aveam doar 20-30 de echipe de copii, anul trecut am avut aproape 450. Numărul competițiilor este de asemenea într-o continuă creștere, am plecat de la 5-6, iar anul trecut am avut 38.”, declară NICU DOBRE, președinte Federația Română de Oină

Mai mult decât atât, Federația Română de Oină a reușit să facă cinste țării noastre și peste hotare, promovând sportul nostru național.

“Ce este foarte important, că începem să ne și internaționalizăm. De curând, avem în Anglia cea de-a doua echipă care s-a format, avem interes în India, în Bangladesh, în Spania și mai nou în Ucraina. În această perioadă, scriem foarte multe proiecte, iar ultimul l-am depus la Ministerul Culturii pentru a reintegrara prin oină tot ce înseamnă populația românească din Bucovina istorică, așadar sunt numeroase proiecte, dar și surprize pe care le dezvăluim pe parcurs.”, completează 

De amintit este și faptul că anul 2010 a consemnat primul meci internaţional de oină din istorie, jucat în Germania şi câştigat de echipa naţională a României împotriva ţării gazdă.

related posts

Leave a Comment