Home Actualitate Sondaj: Ce cred românii despre procesul de vaccinare

Sondaj: Ce cred românii despre procesul de vaccinare

by Romanov Alex
0 comment

Mai mult de jumătate dintre români consideră că actuala campanie de vaccinare împotriva Covid-19 a fost bine pregătită de autoritățile din țara noastră. Aceasta este concluzia celui mai recent sondaj realizat pe această temă în România.

Potrivit sondajului realizat în ultimele săptămâni, mai mult de jumătate din români, respectiv 56,6%, consideră că autoritățile au pregătit bine și foarte bine campania națională de vaccinare împotriva Covid-19.

Sondajul realizat în parteneriat cu Centrul de Cercetare in Comunicare si Inovare Socială arată că aproape jumătate dintre români (49,5%) consideră că sunt utile, dar insuficiente informațiile legate de vaccinul anti Covid-19 și campania națională de imunizare oferite, până în prezent, de autorități.

Din informațiile pe care le au, 56,6% dintre respondenți sunt de parere că, până în prezent, campania națională de vaccinare împotriva Covid-19 a fost pregătită bine și foarte bine, 39,3% prost și foarte prost, iar 4,1% nu știu sau nu au răspuns.

Majoritatea românilor (51,6%) au încredere în vaccinul Pfizer-BioNTech (SUA-Germania), iar 44,1% în vaccinul Moderna (SUA), 38,5% în vaccinul AstraZeneca (Marea Britanie-Suedia), 17,8% în cele dezvoltate de China și 17,7% în vaccinul Sputnik (Rusia).

Cercetarea mai relevă că 49,8% dintre români consideră că Biserica, indiferent de confesiune, ar trebui să sprijine campania de vaccinare, 46,3% ca nu ar trebui să o sprijine, iar 4% nu știu sau nu au răspuns.

Implicarea Armatei în campania națională de vaccinare este considerată o idee bună și foarte bună de 65,9% dintre români, o idee proastă și foarte proastă de 30,1% dintre aceștia și 4% nu știu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 75,5% dintre respondenți nu au primit vreodată recomandări privind vaccinarea de la medicul de familie sau medicul specialist, 12,3% au primit de mai multe ori astfel de recomandări, 11,6% – o singură dată, iar 0,4% nu au răspuns sau nu știu.

Mai mult de jumătate (53%) dintre români au încredere în administrarea vaccinurilor în punctele stabilite în afara unităților sanitare, inclusiv în caravane mobile, 45,3% nu au încredere, iar 1,8% nu știu sau nu au răspuns.

Sondajul de opinie, realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie 2021, reprezintă o evaluare independentă sintetică a opiniilor românilor cu privire la vaccinarea anti Covid-19.

related posts

Leave a Comment