Home Actualitate Salvatoarele de pe litoral

Salvatoarele de pe litoral

by Antonia Mocanu
0 comment

Sunt zvelte, rapide, frumoase și deștepte, iar în ultimii ani au reușit să ia fața bărbaților. Nu vorbim despre fotomodelele care defilează pe podium, ci de tinerele salvamar care sar în valuri și salvează viețile turiștilor. Deși sunt mai firave decât colegii lor, asta nu le împiedică să înoate cot la cot cu ei și uneori chiar să îi depășească. Recunosc că sunt protejate de colegi și stârnesc admirația lor atunci când își duc misiunea la bun sfârșit.

Aleargă între valurile mării și valuri de admiratori. Sunt tinere, arătoase și bine antrenate. Întorc la fiecare pas privirile bărbaților.  Misiunea lor este una singură – să salveze vieți. Pentru asta însă  se antrenează foarte mult.  Tinere salvamar, căci despre ele este vorba, încep încet-încet să ocupe un loc important într-o lume a bărbaților. Roxana Aiftimiei este din Vatra Dornei. Acolo este monitor de ski. Face sport de contact, iar anul acesta și-a dorit o altă experiență. A ales meseria de salvamar, una extrem de grea și periculoasă, dar căreia Roxana îi face față cu brio.

La Mamaia alte trei tinere își riscă viața pentru a salva turiștii din valuri. Nu sunt extrem de impozante însă, calitățile lor sportive și umane sunt excepționale. Când intră în apă se simt în elementul lor. Toate au făcut înot de performanță și nu contează cât sunt de înalte valurile sau  cât de puternici sunt curenții. Viața semenilor lor este mai presus de orice.

Zilele cu valuri uriașe sunt, fără îndoială, cele mai solicitante. Trebuie să aibă grijă ca înotătorii, oricât de curajoși ar fi, să nu se aventureze prea departe în larg. Cei mai mulți au atât de multă încredere în propriile forțe, încât își riscă viața.

Din păcate, salvamarii au parte uneori și de momente mai puțin plăcute, atunci când se confruntă cu moartea și pierd în fața ei. A doua zi, însă, toată echipa trebuie să o ia de la capăt.  Pe plajele de pe întreg litoralul patrulează zilnic 350 de salvamari.

related posts

Leave a Comment