Home Actualitate Smochinele, efect și tratament

Smochinele, efect și tratament

by Antonia Mocanu
0 comment

Cunoscut încă din antichitate, egiptenii supranumindu-l “alimentul multifuncțional”, smochinul s-a aflat printre primele plante cultivate de om. Smochinul este un arbore mic sau un arbust din familia Moraceae, una dintre numeroasele specii ale genului Ficus. Originar din Asia sud-occidentală, crește sub formă sălbatică și în zona Mării Mediterane.

Smochinul are în compoziţia chimică numeroase substanţe benefice: 84% apă, proteine 1%, glucide 15 – 18%, materii azotate, celuloză, acizi, pectină, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastază (enzimă analogă sucului pancreatic), amilază, proteoză, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom).

Smochinele sunt bogate în polifenoli şi flavonoide. Aceşti compuşi sunt antioxidanţi, care previn problemele provocate de radicalii liberi. Ele sunt bogate în fibre alimentare, care protejează şi împotriva cancerului de colon şi de sân. Smochinele sunt o sursă bogată de benzaldehidă, un agent anticancerigen. Fructele conţin pectină, o fibră solubilă care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Folosite de cele mai multe ori pentru tratarea cancerul de piele, în cazul în care sunt consumate excesiv pe timp de vară, pot avea efecte negative asupra pielii, aceasta devenind mult mai vulnerabilă în faţa razelor ultraviolete.

Sursa foto: google.com

related posts

Leave a Comment