Home Actualitate Șezlongurile, „mărul discordiei” pe litoral

Șezlongurile, „mărul discordiei” pe litoral

by Antonia Mocanu
0 comment

Problema plajelor lărgite de pe Litoral pare fără sfârșit: deși n-au voie să amplaseze șezlonguri lângă apă, operatorii de plaje din Mamaia le-au dus pe blat, puţin câte puţin în fiecare zi, să fie turiștii mulțumiți. După ce le-au aplicat mai mult amenzi, Apele Române le-au dat un ultimatum: dacă nu le adună de acolo vor fi demolate cu buldozerul. Sute de piese de mobilier de plajă au fost cărate înapoi cu roabele, pe vechile amplasamente.

Ne-am bucurat când plajele de pe litoral au fost extinse, dar bucuria s-a transformat în inconvenient. Lărgirea plajei a creat, practic, un teritoriu nou pentru România, dar a adus și o problemă nemaiîntâlnită: aceste suprafețe nu sunt cadastrate, nu figurează în acte și, deci, nu pot fi concesionate. Altfel spus, nu pot fi închiriate nimănui care să desfășoare activitatea economică cu profit.  

Imaginile suprinse cu o dronă în Mamaia arată cel mai bine cum malul mării este cucerit încet-încet de șezlongurile aşezate lângă apă pe plajele lărgite anul acesta. Deşi pot ocupa doar vechea plajă care a rămas departe de țărmul mării, agenţii economici îngrămădesc umbrele, măsuțe și șezlonguri chiar la malul mării, pe cel mai proaspăt petic de nisip.

Apele Române au pus piciorul în prag și le-au dat ultimul avertisment operatorilor de plajă să-și ia mobilierul de pe malul apei. A trimis și un utilaj pe nisip, semn că avertismentul trebuie luat în serios. După apusul soarelui, agenții economici au sunat retragerea pe vechile amplasamente și toate piesele de lemn au fost cărate înapoi.

„Având în vedere adresa prin care v-am solicitat ca în termen de 48 de ore să eliberați suprafața de plajă ocupată ce nu face obiectul contractului de închiriere, să procedați ulterior la salubrizarea zonei și aducerea plajei la starea inițială, ținând cont de faptul că în urma verificărilor s-a constatat faptul că marea majoritate a utilizatorilor de plajă nu au dat curs solicitării ABADL și mențin dotările la linia apei pe suprafața de plajă nou creată, vă comunicăm că dotările de plaje pentru care nu dețineți acte tehnico-juridice vor fi ridicate de către ABADL. Neaducerea la îndeplinire la termenul stabilit a măsurilor dispuse, constituie contravenție  și se sancționează conform prevederilor legale“.

SURSA: ABADL 

Noile sectoare de plajă nu pot fi închiriate anul acesta așa că șezlongurile rămân pe vechile fâşii, la mari și foarte mari distanțe față de țărmul mării. În urma lucrărilor de lărgire, stațiunea Mamaia are din acest sezon estival o suprafață de plajă nouă de peste 50 de hectare.

related posts

Leave a Comment