Home Actualitate „Security and Stability at the Black Sea”

„Security and Stability at the Black Sea”

by Antonia Mocanu
0 comment

În perioada 12-13 August 2021 la sediul Universității Andrei Șaguna din Constanța a avut loc evenimentul intitulat „Security and Stability at the Black Sea” editia a  II-a. Evenimentul s-a bucurat de participare internațională fiind reprezentate țările: România, Moldova, Ukraina, Georgia, Bulgaria și Statele Unite ale Americii.

„Tematicile abordate pe parcursul conferinței vor oferi o perspectivă complexă asupra situației actuale din regiune, date fiind evoluțiile geopolitice și de securitate din arealul Mării Negre care impun continuarea cooperărilor politice, militare și nu în ultimul rând economice. Am abordat perspectiva economică în contextul în care regiunea Marea Neagră deține un areal bogat în resurse naturale și o poziție strategică importantă care în pofida numeroaselor provocări cu care se confruntă are un potențial de dezvoltare ridicat. Acest fapt presupune o acțiune coordonată la nivel regional în sectoare cheie precum transport, mediu, energie și securitate prin intermediul unor parteneriate viabile care vor dezolta în timp o mai mare încredere reciprocă cu efecte benefice inclusiv asupra regiunii. Pe de altă parte Marea Neagră se menține pe agenda Alianței Nord Atlantice ca parte a flancului estic aliat ca verigă majoră care unește arealul strategic euroatlantic de cel al Orientului Mijlociu, Mării Caspice și Asiei Centrale fapt care necesită o continuă consolidare a strategiilor de gestionare adecvată a riscurilor provocate de conflictele înghețate din regiune, migrație ilegală, trafic de droguri și crimă organizată transfrontalieră, factori puternici destabilizatori pentru securitatea statelor din areal. Am convingerea că această conferință se va bucura de un deplin succes și va asigura o mai bună coerență și orientare a mecanismelor de cooperare precum și a politicilor de dezvoltare economică“, a declarat Teodor PATRICHI EU Region President Navy League of the United States.

„Lucrările conferinței „Security and Stability at the Black Sea”, editia a II-a s-au desfășurat într-un climat transparent, ce a permis schimbul de idei și discuții libere, un bun prilej pentru creșterea expertizei, îmbunătățirea cunoașterii și dezvoltarea relațiilor de colaborare cu specialiștii/reprezentații Comunității de Interese ce își desfășoară activitatea în domeniul securității și stabilității din regiunea Mării Negre. După cum bine se cunoaște, România acordă o mare importanță principiilor și normelor dreptului internațional, inclusiv respectul pentru independență, suveranitate și integritate teritorială a tuturor statelor, așa cum sunt consemnate în Carta Națiunilor Unite. În ciuda perioadei dificile atât pentru cooperarea la Marea Neagră cât și pentru securitatea europeană în ansamblu, ne pronunțăm pentru îmbunătățirea cooperarii în vederea promovării măsurilor de consolidare a încrederii și securității între țările riverane, inclusiv pentru gestionarea provocărilor din Marea Neagră prin măsuri pașnice. În încheiere aș dori să menționez că Forțele Navale Române sunt în permanență legatura cu societatea civilă, care participă la conferințe de profil și sunt interesate de punctele de vedere ale societății civile, fapt ce ne obligă și ne ajută să ne adaptam și să evoluam“, a declarat Contraamiral Mihai Panait, Șeful Statului Major al Forțelor Navale.

„A fost o manifestare de un înalt nivel intelectual, atât din punct de vedere al participanților cât și a comunicărilor prezentate. O tematică de actualitate pentru zona noastră de interes. Un forum care aduce în atenția publicului importanța Mării Negre și deschide calea pentru noi inițiative având la aceeași masă reprezentanții țărilor riverane Mării Negre pentru a putea dezbate și discuta noile trenduri și direcții pentru stabilitate și securitate. Mulțumim organizatorilor pentru eforiturile realizate și așteptăm dezvoltarea în continuare a următoarelor evenimente organizate de US Navy League pe aceeași tematică“, a mai menționat Viceamiral (r) Alexandru Mirsu.

US Navy League prin Consiliul România cât și Președintele pe Reginea Europa au organizat acest eveniment cu scopul de a creea cadrul academic necesar dezbaterilor asupra factorilor de Securitate de la Marea Neagră.

Factorii de risc au fost analizați și expuși de către oratorii prezenți, dar și ultimele mișcări economice în arealul Mării Negre ce pot avea repercusiuniasupra modului de navigație a navelor civile, dar și impactul economic generat și existent în urma pandemiei datorate virusului Covid 19.

related posts

Leave a Comment