Home Actualitate Se dă startul recensământului general agricol

Se dă startul recensământului general agricol

by Romanov Alex
0 comment

Se dă startul recensământului general agricol. Direcția Județeană de Statistică Constanța anunță că procesul de colectatare a datelor va avea loc în perioada 10 mai – 31 iulie.

 Recensământul General Agricol este o acţiune de mare anvergură  care va asigura informaţiile complexe şi datele statistice necesare pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole și de dezvoltare rurală. 

Datele vor fi colectate la nivelul întregii exploatații agricole indiferent în câte locații utilizează suprafețe agricole sau deține efective de animale.

În judetul Constanţa vorfirecenzate aproximativ 32870 exploataţii agricole împărțite în 170 sectoare de recensământ si 47 sectii de recensământ.

Personalul de rencensământ din județul Constanța este format din recenzori (170), recenzori  șefi (47)  și 1 coordonator în conformitate cu prevederile art. 22 alin (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 22/2020 aprobată  cu modificări  și completări prin Legea nr.177/2020. 

Colectarea şi înregistrarea datelor la recensământ se realizează de către recenzori, prin interviu faţă  în faţă, cu capul/şeful exploataţiei agricole fără  personalitate juridică/cu personalitate juridică sau o altă  persoană  din cadrul acesteia    utilizând un chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil (tabletă).

Momentul şi perioada de referinţă (aceleași în toate statele membre UE):

a) anul agricol 2020, cuprins între 1 octombrie 2019 şi 30 septembrie 2020, pentru variabilele privind terenurile şi persoanele care au lucrat în agricultură şi anul calendaristic 2020 pentru gestionarea dejecţiilor animaliere;

b) ziua de 31 decembrie 2020, pentru efectivele de animale şi adăposturile pentru animale;

c) ultimii 3 ani, pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Pregătirea, organizarea şi efectuarea recensământului se realizează de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne împreună  cu structurile din subordinea acestora, sub coordonarea  şi controlul Comisiei centrale pentru recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să  răspundă  atât cerințelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internaţională, cât  și cerințelor naționale, asigurând informații care vor fi utilizate de către decidenți politici, cercetători, fermieri  și publicul larg, pentru a înțelege mai bine starea  și structura sectorului agricol  și impactul agriculturii asupra mediului. 

Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea  și evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene.

sursa foto: agrointel.ro

related posts

Leave a Comment