Home Actualitate România trece la ora de iarnă

România trece la ora de iarnă

by Romanov Alex
0 comment

România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie. Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 octombrie, ora 4:00 va deveni ora 3:00, astfel că am putea dormi mai mult cu o oră.

Vom reveni la ora de vară abia în ultima duminică din luna martie, adică pe data de 26 martie 2023. S-ar putea, însă, ca 2023 să fie ultimul an în care facem trecerea de la ora de iarnă la ora de vară. În urma unor studii și discuții avute la Bruxelles s-ar putea renunța la schimbarea orei, existând o majoritate covârșitoare care dorește acest lucru.

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932.

Aşadar, pe 30 octombrie 2022 se încheie orarul de vară care a început în ultima duminică a lunii martie, iar diferenţa faţă de timpul universal (GMT) este din nou de două ore.

Schimbarea nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale.

related posts

Leave a Comment