Ne pregătim pentru un atac naval venit dinspre Marea Neagră, iar americanii au adus două instalații de rachete, în acest scop. Bateriile de lansare aliate vin din Germania și se alătura rachetelor românești sosite la Constanța de la Focșani. Astăzi au fost testate toate armele într-o operațiune de intervenție rapidă numită „Rapid Falcon”.
Rapid Falcon este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii şi întoarcerea personalului şi armelor în cazărmi. 130 de militari români și americani au acționat pe câmpul de luptă într-o simulare cât se poate de apropiată de realitate.
Rachetele americane HIMARS sunt tehnologie de top, in acest moment. Lovesc la o distanta de 3oo de kilometri şi-au fost testate în conflictele din Irak, Afganistan si Siria. Sunt ghidate prin GPS şi au o rată foarte mare succes. Pe lângă Statele Unite, HIMARS mai sunt operate de Emiratele Arabe Unite şi Iordania. În plus, în afară de România, ţări ca Polonia, Qatar, Canada sau Spania au solicitat astfel de sisteme.
Forţele Terestre Române au trimis la Midia Năvodari trei lansatoare multiple de rachete LAROM, din cadrul Brigăzii „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani. Rachetele românești nu zboară mai departe de 45 de km și nu sunt dirijate către țintă. Odată lansate, își păstrează traiectoria pe care au fost trimise inițial. În plus de asta, nu pot lovi ținte individuale.
Adrian Zuckerman – ambasador SUA „De mai bine de un secol SUA și România au construit o prietenie strânsă bazată pe loialitate, colaborare și consistență. Marcăm un alt eveniment important pentru ambele țări, nu celebrăm doar exercițiul de la Midia, cât dezvoltarea continua a unui parteneriat sigur în care România a demonstrat că știe să se apere împotriva oricăror amenințări”.
Rachetele americane testate în poligonul Midia vor intra în dotarea Armatei Române în 2021.