Home Actualitate Pregătiri pentru Bobotează

Pregătiri pentru Bobotează

by Antonia Mocanu
0 comment

Un munte de sticle de plastic a apărut în prima zi a acestei săptămâni în Palatul Arhiepiscopiei Tomisului. Zeci de credincioși lucrează încă de nopțile trecute în trei schimburi pentru a pregăti sticlele pentru Aghiazma Mare – apa sfințită pentru creștinii din tot sud-estul țării. Cele 120 de mii de sticle trebuie să fie gata atunci când începe Slujba din ajunul Bobotezei.

În fiecare an, de Bobotează zeci de mii de creștini se băteau pentru a obține apă sfințită, iar risipa de aghiazma era foarte mare. Arhiepiscopul Tomisului a venit cu ideea îmbutelierii apei sfinte în sticle de plastic. Anul acesta au fost comandate 120 de mii de astfel de recipiente din plastic ce vor fi umplute. Sunt mai puține față de anii trecuti, cu 30 de mii de bucați, dar chiar și-așa munca voluntarilor este dificilă. Speriați de pandemie, multi enoriași n-au mai venit anul acesta la etichetare.

Pe fiecare sticluță este lipită o etichetă pe care scrie „Aghiazma Mare” și anul în care s-a sfințit apa. Mai-marii bisericii spun că apa sfințită rezistă chiar și până la 20-30 de ani.

Arhiepiscopia Tomisului va organiza o slujbă în fața catedralei asemănătoare cu cea din ziua de Bobotează. Atunci va fi sfințită apa, care mai apoi va fi îmbuteliată în sticlele etichetate. Ele vor fi oferite credincioșilor care care vor participa la slujba de Bobotează. Arhiepiscopul Teodosie mizează pe cifre uriașe de participanți.

Anul acesta Boboteaza se va desfășura în portul Tomis din cauza lucrărilor care se desfașoară la Cazino. La finalul slujbei de  Bobotează, conform tradiției ÎPS Teodosie va arunca în apele mării treci cruci de lemn. Despre tinerii care se vor avânta să le recupereze se spune că vor avea noroc tot anul.  

related posts

Leave a Comment