Home Actualitate Povestea lui Ivan Patzaichin

Povestea lui Ivan Patzaichin

by Antonia Mocanu
0 comment

Ivan a plecat! Și nu se mai întoarce! Așa a sunat mesajul sfâșietor al familiei marelui campion, postat pe pagina de socializare a lui Ivan Patzaichin. De când au aflat vestea, apropiații, prietenii, rudele, cei care l-au cunoscut sau doar i-au urmărit cariera sportivă , sunt în stare de șoc. Localnicii din Mila 23, satul unde Ivan Patzaichin a vazut lumina ochilor deplânge dispariția marelui sportiv. Era un om al locului, care nu a uitat de unde a plecat și ori de câte ori avea ocazia revenea cu drag aici.

Ivan Patzaichin s-a născut în urma cu 71 de ani. Mama era croitoreasă, iar tatăl pescar. În Deltă mai toți bărbații se ocupau cu pescuitul, așa că și el a călcat pe urmele tatălui. Mergeau să întindă plasele împreună, iar mai apoi când a crescut a început să meargă la tăiat de stuf. Nu este localnic trecut de vârsta tinereții în Mila 23 să nu îl fi cunoscut pe Ivan Patzaichin, pe vremea când era încă un puști. Grigore Zimbru povestește cu lacrimi în ochi despre momentul în care Ivan a plecat din sat, ajutat de un localnic și a mers la București, unde s-a înscris la clubul sportiv Dinamo și unde s-a urcat pentru prima oară într-o canoe.

Localnicii vorbesc despre Ivan Patzaichin doar la superlativ. Și chiar dacă viața l-a dus departe de locurile natale, nu a uitat niciodată de ai săi. Ori de câte ori a avut ocazia a venit în sat să îi vadă, iar copiilor din Mila 23 a încercat să le insufle dragostea pentru disciplina  pe care el a practicat-o ca sportiv mai bine de 18 ani: caiac-canoe.

La casa părintească atmosfera este și mai apăsătoare. În fața porții a fost amenajat un altar, iar dintr-o poză alb negru Ivan privește la Delta care i-a fost atât de dragă. O face însă dintr-o altă lume, în care a hotârît să plece, într-o duminică dimineața, după trei luni de suferință și luptă cu o boală incurabilă. Familia vrea să transforme casa părintească în muzeu.

Primăria municipiului Tulcea intentionează să atribuie numele multiplului campion olimpic şi mondial la canoe Ivan Patzaichin, Falezei din Tulcea . Și tot Ivan Patzaichin se va numi de acum încolo și festivalul Rowmania, pe care sportivul îl organiza an de an la Tulcea și la care participau zeci de ambarcațiuni. Anul acesta festivalul s-a suspendat încă din ziua în care ar fi trebui să se deschida oficial, după ce inima campionului a încetat să mai bată.  

related posts

Leave a Comment