Home Actualitate Pași înainte în tratarea cazurilor COVID-19

Pași înainte în tratarea cazurilor COVID-19

by Antonia Mocanu
0 comment

În județul Constanța încă de acum câteva săptămâni s-au făcut pași importanți pentru recoltarea de plasmă sanguină de la pacienții vindecați de COVID-19, pentru a veni în sprijinul bolnavilor infectați cu noul coronavirus. Chiar dacă la momentul actual acest tratament este unul experimental, pare a fi, potrivit specialiștilor ideal.  Tocmai de aceea, cele mai prestigioase laboratoare și spitale universitare din întreaga țara au început tratamente cu plasmă.

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine trag însă un semnal de alarmă în ceea ce privește selecția persoanelor care pot dona, deoarece nu orice persoană care a fost infectată cu noul coronavirus poate fi și donator.

Investigația minuțioasă prin care fiecare viitor donator trebuie să treacă se face în funcție de normele existente în vigoare, ca pentru orice altă persoană care doreşte să doneze sânge. Însă, în plus, pentru a fi luată în consideraţie plasma obţinută din sângele unei persoane calificabile ca donator, dar care a avut şi Covid, această persoană trebuie să aibă o anumită cantitate de anticorpi anti virusul Sars-Cov-2. Practic, această cantitate trebuie să ofere o speranţă de eficacitate bolnavilor, în urma administrării.

De asemenea, procedura se realizează în etape, iar până în acest moment 11 persoane au fost luate în evidență de către Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, în procedură de preselecție. Vestea bună este faptul că trei din cele 11 persoane au toate testele făcute, iar două dintre ele pot dona sânge.

Plasma obţinută din sângele recoltat ar trebui să ajute la creşterea capacităţii de recuperare a organismului în lupta cu COVID-19, deoarece această plasmă, conține anticorpi Sars-Cov-2, într-o cantitate minimă, stabilită printr-o metodologie de către Comisia Europeană şi Ministerul Sănătăţii.

related posts

Leave a Comment