Home Actualitate Odovania Învierii, la Constanța

Odovania Învierii, la Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Ceea mulți credeau că este o glumă se întâmplă marți spre miercuri în toate bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului. La o a doua înviere sunt așteptați credincioșii constănțeni pentru a putea primi lumină sfântă, cum se cuvine și cum nu au putut lua în zilele de Paște din cauza stării de urgență și restricțiilor în vigoare.

Odovania Învierii, potrivit Înalt prea Sfințitului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului se face în fiecare an, însă fără credincioși, însă anul acesta, fiind unul atipic s-au schimbat puțin orânduielile.

Arhiepiscopia Tomisului anunță faptul că în noaptea de 26 spre 27 mai,  la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia Odovania Învierii, după un program prestabilit. Astfel, la 23.40 clerul va ieși din biserici și va cânta  „Învierea Ta Hristoase…”, oferind lumina credincioșilor prezenți, iar de la ora 24 se va citi Evanghelia Învierii și va începe Slujba Utreniei Învierii. După această slujbă, de la ora 1 și 30 de minute va începe slujba Sf. Liturghii. La final, se vor împărtăși credincioșii care au ținut postul de trei zile, rânduit anterior, și care s-au spovedit. Arhiepiscopia mai menționează faptul că nu se va oferi Paște sfințit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică.

Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă, deja, de Paști, de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare.   

related posts

Leave a Comment