Home Actualitate O nouă tranșă de vaccin Astra Zeneca

O nouă tranșă de vaccin Astra Zeneca

by Antonia Mocanu
0 comment

Țara noastră primește noi doze de vaccin Astra Zeneca. Vorbim despre o a treia tranșă de vaccin adus pe teritoriul României în cursul zilei de joi, 18 februarie ce însumează 163.200 de doze. Transportul a fost asigurat de  firma  producătoare,  iar  dozele  de  vaccin   au fost  aduse în București  pe  cale terestră. Dozele  vor  fi  depozitate  la  Centrul  Național  de  Stocare, iar în  perioada  următoare vor  fi distribuite în  centrele  regionale  existente  la  nivel  național.

Constanța a primit din ce-a de-a doua tranșă de vaccin Astra Zeneca 18.000 de doze, iar potrivit DSP Constanța, până la acest moment 1.052 de persoane au fost deja vaccinate cu cel de-al treilea vaccin împotriva Covid-19. Vaccinarea cu Astra Zeneca a început la Constanța de luni, 15 februarie.

Programarea pentru AstraZeneca a început în data de 10 februarie şi se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie.

Specialiștii recomandă administrarea în mod diferențiat a dozelor de vaccin respectiv, pentru Pfizer, administrare în două doze, la 21 de zile unul față de celălalt, recomandarea pentru vaccinul Moderna, administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani, iar serul dezvoltat de Astra Zeneca administrat tot în două doze, la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni.

În privința eficacității, Pfizer și Moderna sunt destul de apropiate în sensul în care vaccinul  Pfizer Biontech are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna, o eficacitate de 94,1%.

Serul dezvoltat de Astra Zeneca, potrivit specialiștilor are o eficiență  a vaccinului de 60%, recomandat doar persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, însă de precizat este faptul că acest tip de vaccin a fost dezvoltat pe metoda clasică, pe bază de virus și nu pe bază de ARN mesager, așa cum sunt celelalte două.

Amintim faptul că județul Constanța a primit în ultimele zile, 21.060 noi doze de vaccin Pfizer Biontech și 4.100 doze de vaccin Moderna. 

related posts

Leave a Comment