Home Actualitate Fregata „Regina Maria”, escală în Georgia

Fregata „Regina Maria”, escală în Georgia

by Antonia Mocanu
0 comment

Fregata românească ”Regina Maria”, parte a pachetului de forţe pus la dispoziţia NATO de Marina Militară Română, a acostat în portul georgian Poti, în cadrul misiunilor planificate în Marea Neagră. Navele Grupării Maritime Permanente NATO – 2 au desfăşurat activităţi de instruire, în apele teritoriale georgiene, în comun cu navele Gărzii de Coastă din Georgia, pentru consolidarea interoperabilităţii dintre NATO şi partenerii săi.

Gruparea navală permanentă a Alianței Nord Atlantice, Standing NATO Maritime Group, din care face parte și fregata „Regina Maria” își continuă misiunile planificate în Marea Neagră, respectând măsurile de prevenire a răspândirii și infectării cu virusul COVID-19. Exercițiile executate pe mare au avut loc fără contact direct între membrii echipajelor navelor, coordonarea acțiunilor marinarilor fiind realizată prin mijloacele de comunicații radio și video de la bordul navelor, iar pe timpul escalei în portul georgian au fost anulate vizitele oficiale, evenimentele mediatice, ceremoniile și vizitarea navelor de către populația civilă, din măsuri de siguranță sanitară, atât pentru echipaje, cât și pentru oficialitățile locale și publicul din Georgia.

Gruparea navală NATO dislocată în Marea Neagră este alcătuită din fregate din Bulgaria, Canada, Italia, Turcia și România și desfășoară misiuni de supraveghere maritimă, pentru menținerea ridicată a capacității de reacție a Alianței Nord Atlantice pe flancul sud-estic. În anul 2019, grupările navale permanente ale NATO au desfășurat aproximativ 100 de zile de misiuni specifice în Marea Neagră, ca parte a planului de asigurare a securității colective a Alianței. Fregata „Regina Maria” face parte din pachetul de forțe pe care Marina Militară Română l-a pus la dispoziția NATO, conform angajamentelor asumate de țara noastră. În această perioadă, Forțele Navale Române asigură două nave militare integrate în grupări navale permanente NATO, puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”, care operează în Marea Mediterana, și fregata „Regina Maria”, cu elicopter Puma Naval ambarcat, ca parte a grupării navale permanente Standing NATO Maritime Group.

related posts

Leave a Comment