Home Actualitate „Marea conjuncție”: Jupiter-Saturn

„Marea conjuncție”: Jupiter-Saturn

by Antonia Mocanu
0 comment

„Marea conjuncție” Jupiter-Saturn. Despre acest subiect discutăm în această săptămână în urma vizitei noastre la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Un eveniment rar, spectaculos, care pentru iubitorii acesti lumi a astrografiei este unic. Data la care cele două planete practic se vor contopi este 21 decembrie, moment în care Jupiter și Saturn, cele mai mari planete din sistemul solar se vor afla atât de aproape una de cealaltă,  încât vor părea un astru dublu.

Cele două planete se văd deja în aceeași zonă pe cer încă din luna iulie, iar în saptămânie următoare se vor afla în aceeași constelație și, pentru că se mișcă în sistemul solar, se vor mișca printre stele, apropiindu-se una de alta. Acestea aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop se vor putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn, și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți.

Această sincronizare a planetelor va avea loc între 16 și 25 decembrie 2020, dar la 21 decembrie, atunci când va fi și solstițiul de iarnă, Jupiter și Saturn vor fi cel mai aproape. Această impresie de „planetă dublă” nu va fi însă decât o iluzie optică din perspectiva Terrei. În realitate, Jupiter și Saturn nu vor fi chiar atât de apropiate.

Dincolo de un spectacol captivant pentru cei pasionați de astre, este și un fenomen mai puțin întâlnit. Astfel de alinieri de planete se produc la circa 20 de ani o dată, dar cea de anul acesta este în mod excepțional rară din cauza proximității celor două planete una în raport cu cealaltă.

Fenomenul va mai putea fi revăzut peste 60 de ani. Mai exact, în data de 15 martie 2080. După care, o astfel de aliniere de planete nu se va mai produce prea curând: abia după anul 2400,  potrivit specialiștilor. 

Sursa foto: https://www.facebook.com

related posts

Leave a Comment