Home Actualitate Majoritatea românilor au încredere în Uniunea Europeană

Majoritatea românilor au încredere în Uniunea Europeană

by Florentina Lup
0 comment

Conform sondajului național realizat de INSCOP Research, Uniunea Europeană continuă să se bucure de o cotă ridicată de încredere din partea românilor.

Aproape două treimi dintre aceştia (64,1%) susțin ideea că Uniunea Europeană a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus. Un sfert dintre respondenți (25,8%) își exprimă dezacordul față de această afirmație, iar 10,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Afirmația ,,Uniunea Europeană a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus.” este mai des întâlnită în rândul tinerilor (18-29 de ani) și al persoanelor active (30 – 44 de ani), al salariaților la privat, dar și al celor fără ocupație, al șomerilor și casnicelor, al respondenților care declară că reușesc să aibă tot ce le trebuie, fără să se restrângă de la ceva, și al locuitorilor regiunilor Centru și Nord-Est.

56,9% dintre cei intervievați privesc cu optimism viitorul Uniunii Europene, 34,6% declarându-se pesimiști, 8,5% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Manifestă un optimism mai ridicat decât media respondenții cu vârsta între 18 și 29 de ani, respectiv cei până în 44 de ani, respondenții cu studii superioare, elevii și studenții, cei care declară că reușesc să cumpere și unele bunuri mai scumpe, dar cu restrângeri în alte domenii, cei care reușesc să aibă tot ce le trebuie, fără să se restrângă de la ceva, și locuitorii din regiunea de Nord-Vest

Întrebați dacă România a atras suficiente fonduri europene, majoritatea românilor (62,6%) răspunde negativ, 27,6% sunt de opinie contrarie, în timp ce 9,8% nu știu sau nu răspund.

55% dintre români sunt de părere că România este pregătită să facă parte din Spațiul Schengen, în timp ce 33,9% sunt de părere contrarie și 11,1% nu știu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat, în perioada 17-25 octombrie 2020, de INSCOP Research, pe un eșantion de 1500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,6%, la un grad de încredere de 95%.

related posts

Leave a Comment