Home Actualitate Lansare de carte din „inima” Deltei

Lansare de carte din „inima” Deltei

by Antonia Mocanu
0 comment

Marți, 24 noiembrie de la ora 14, va fi lansat un volum colectiv extrem de interesant chiar din inima Deltei Dunării.  „Pe sub păsări şi peste peşti”  este proaspăt ieşit din Incubatorul de lectură din Delta Dunării și este creația unor copii care au participat la un proiect acum câteva săptămâni.

Peste 50 de copii din Delta Dunării, cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani, au participat la Incubatorul de lectură, un proiect iniţiat de scriitoarele Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sandu. Experienţa din vară s-a finalizat cu o carte scrisă chiar de copii: Pe sub păsări şi peste peşti.

Atelierele s-au desfăşurat online, în luna iulie, sub forma unor module gratuite de câte 3 zile, pentru copiii din localităţile: Vişina, Mila 23, Crişan, Jurilovca, Mahmudia, Sălcioara, Sulina şi Sfântu Gheorghe. Incubatorul de lectură a reuşit să-i reîmprietenească pe aceştia cu literatura, dovedind că scrisul şi cititul pot fi instrumente dibace de explorare a sentimentului de apartenenţă la un spaţiu unic – Delta Dunării.

Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sandu le-au înlesnit copiilor accesul la texte literare inedite, precum „Elice” de Simona Popescu, „Robinson Crusoe” de Daniel Defoe, „Lumina e ca apa” de Gabriel Garcia Marquez sau „Vulpea albastră” de Sjon.

Textele scrise de-a lungul atelierelor plecând de la aceste lecturi au fost ilustrate de Maria Mălcică şi, în final, legate în cartea Pe sub păsări şi peste peşti, care va fi distribuită gratuit în şcolile din Delta Dunării şi care este disponibilă spre descărcare în format electronic.

Pe lângă scrisori şi poveşti, volumul mai cuprinde poemul colectiv în lanţ despre lumea pe care o cunosc copiii cel mai bine, Delta. „Stuful foşneşte mereu” este scris de 31 de autori şi are 180 de versuri. În volum şi-au găsit locul şi textele invitaţilor noştri speciali: campionul Ivan Patzaichin, scriitorul Florin Bican, Oana Paula Popa (cercetătoare la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”) şi ale iniţiatoarelor proiectului, dar şi eseul foto-literar al fotograful Adi Bulboacă.

related posts

Leave a Comment