Home Actualitate Front comun al elevilor pentru a obține gratuitate pe mijloacele de transport

Front comun al elevilor pentru a obține gratuitate pe mijloacele de transport

by Romanov Alex
0 comment

Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Asociaţia Vâlceană a Elevilor, alături de Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar au făcut front comun și solicită ferm Preşedintelui României, Klaus Iohannis, să promulge legea privind transportul gratuit al elevilor, adoptată de Senat în calitate de for decizional al Parlamentului.

Proiectul privind gratuitatea pentru elevi la toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic, a fost adoptat de Senat cu 97 de voturi pentru, dintr-un total de 127 de voturi.

Proiectul prevede că elevii din învăţământul preuniversitar vor avea parte de gratuitate la toate tipurile de transport ( rutier, naval, cu metroul), precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri ( clasa a-II-a), atât pe parcursul anului şcolar, cât şi în timpul vacanţelor.

Elevii reprezentanţi menţionează că iniţiativa legislativă rezolvă problema transportului judeţean şi că anulează efectele negative pe care Ordonanţa nr. 70/2020 le-a adus asupra transportului şi implicit a accesului la educaţie.

Ordonanţa menţionată anterior a avut ca efect principal eliminarea dreptului tuturor elevilor, indiferent de localitatea în care studiază, de a beneficia de reducere de minimum 50% la transportul judeţean şi interjudeţean folosind autocarul sau microbuzul, prin modificarea articolului 84 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.

Proiectul adoptat de Senat aduce importante clarificări privind acordarea reducerilor, aceasta efectuându-se de către autorităţile locale, judeţene şi naţionale prin compensaţii către operatorii de transport, fără a implica şcolile. Astfel, se contribuie la reducerea complicaţiilor birocratice, simplificând întregul proces.

În acest sens, asociaţiile de elevi din ţară, alături de Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi- Învăţământ Preuniversitar, solicită Preşedintelui României, Klaus-Werner Iohannis, să promulge legea privind transportul elevilor în cel mai scurt timp, iar parlamentarilor şi Guvernului să nu o atace la Curtea Constituţională.

sursa foto: asociatiaelevilor.ro

related posts

Leave a Comment