Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale reaminteşte că 15 iulie 2022 este termenul limită de depunere a cererilor de înscriere și a documentele însoțitoare în vederea obținerii ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartofi de consum.
În şedința guvernului din 16 iunie 2022 a fost adoptată Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”.
Categoriile de fermieri cărora li se aplică sprijinul sunt:
- producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător;
- producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
- producători agricoli persoane juridice
Toți cei interesați trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:
- să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;
- să obțină o producție de minimum 15 tone/ha,din care să comercializeze cel puțin 6 tone/hapână la data de 29 noiembrie a anului de cerere;
- să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022;
- să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).
Cererea de înscriere în program și documentele însoțitoare se depun până cel târziu la data de 15 iulie inclusiv, a anului de cerere. Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.
Verificările în teren pentru identificarea culturii și evaluarea producției de cartofi se realizează de echipe mixte, constituite din reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură Județene și ai APIA.