Home Actualitate Cui se va administra vaccinul Astra Zeneca?

Cui se va administra vaccinul Astra Zeneca?

by Antonia Mocanu
0 comment

Cel de-al treilea vaccin împotriva coronavirusului, AstraZeneca, dezvoltat de oamenii de știință de la Oxford, urmează să sosească și în România în cursul acestei luni. Însă conform specialiștilor, acesta este recomandat doar persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

România ar trebui să primească primele doze de vaccin AstraZeneca după 15 februarie, respectiv 800.000 de doze, iar mai apoi diferența până la 1.300.000 în luna martie. Acestea vor fi distribuite la nivel național și mai apoi județean și la Constanța în funcție de numărul persoanelor progamate pentru vaccinare din fiecare județ. 

Serul dezvoltat de Astra Zeneca este mai ușor de depozitat, poate fi păstrat la temperaturi între 2 și 8 grade, iar potrivit specialiștilor eficiența vaccinului este de 60%. De asemenea va fi administrat  în două doze, la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. De precizat că acest tip de vaccin a fost dezvoltat pe metoda clasică, pe bază de virus și nu pe bază de ARN mesager.

În ceea ce privește administrarea lui, chiar dacă specialiștii recomandă utilizarea pentru persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani,  autoritățile române vor fi cele  care decide limitele de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca în funcție de studiile realizate.

În luna februarie Constanța a primit mai multe doze de vaccin anti Covid-19, respectiv 4.360 doze de vaccin Moderna și din ce-a de-a șaptea tranșă de vaccin Pfizer Biontech primită de țara noastră, Constanța a primit încă 22.230 de doze.

related posts

Leave a Comment