Home Actualitate Crabul albastru, proces de aclimatizare

Crabul albastru, proces de aclimatizare

by Antonia Mocanu
0 comment

Biologii constănțeni au reușit să aclimatizeze primul crab albastru. Vorbim despre  o specie din Oceanul Atlantic, care trăiește și în Mediterana si care cel mai probabil a ajuns accidental în Marea Neagră. Crustaceul este considerat un răsfăț culinar, exotic în America. Exemplarul aflat la Institutul de Cercetare Marină de la malul mării a început deja să se și hrănească, iar midiile de Marea Neagră par să fie preferatele lui.  

Primul crab albastru a fost prins într-o plasă pescărească, venit probabil din Ocean. Exemplarul de aproape două kilograme a fost eliberat atunci în largul mării. După aproximativ şase luni, un alt crab albastru a ajuns din nou în plase şi a fost dus la Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa, iar specialiştii au vrut să vadă dacă se va adapta la condiţiile din Marea Neagră.

Prezența crabului-albastru american a fost semnală pe litoralul românesc, în anul 2000. Doi ani mai târziu, câțiva pescari constănțeni au capturat accidental în năvoade un alt exemplar din specia Callinectes sapidus, cu o greutate de 642 de grame. Se pare, însă, că prezența acestui crustaceu în apele Mării Negre a fost numai un accident, el nestabilindu-se aici.

Specialiştii cred că dacă crabul albastru se va adapta la noi, în câţiva ani, se vor putea prinde până la 20 de tone.  

related posts

Leave a Comment