Home Actualitate Consiliul Județean Constanța a semnat contractul de reabilitare a a ansamblului Rupestru de la Murfatlar

Consiliul Județean Constanța a semnat contractul de reabilitare a a ansamblului Rupestru de la Murfatlar

by Antonia Mocanu
0 comment

Consiliul Județean Constanța a semnat contractul de proiectare pentru conservarea, protejarea și punerea în valoare a ansamblului Rupestru de la Murfatlar. Contractul vizează proiectarea la fazele SF/DALI și Proiect Tehnic, în valoare de 2.300.000 de lei, suma fiind finanțată prin fonduri europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică 5D.  Execuția de lucrări este estimată la maximum 15 milioane de Euro și ar urma să fie finanțată ulterior prin Programul Operațional Regional 2021- 2027. Proiectantul va avea la dispoziție 140 de zile pentru predarea proiectului tehnic cu toate avizele și autorizațiile.

„Ne punem mari speranțe în arhitecții de la Remon Proiect, aceiași care au proiectat, printre multe altele, restaurările de la Cazinoul Constanța, Castelul Corvinilor și Cetatea Rupea. Prin acest proiect sunt vizate următoarele obiective: conservarea și restaurarea monumentului istoric – faleză de cretă și bisericuțele, chiliile, încăperile săpate în ea și suprafețele murale incizate sau sculptate stabilizarea versantului, captarea și dirijarea apelor de infiltrație freatice acoperiri de protecție cu menținerea sau eliminarea structurii din beton construită în anii ’70 circuite de vizitare, amenajări peisagistice, muzeu de sit și centru de primire a vizitatorilor – zona de primire, expoziții și spații de odihnă și protocol (cafenea/cafeterie)”, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte CJC.

Este cel de-al patrulea proiect finanțat cu bani europeni al Consiliului Județean Constanța în care se dorește restaurarea și punerea în valoare a unui sit arheologic după Cetatea Capidava, Cetatea Carsium și Cetatea Histria.

related posts

Leave a Comment