Home Actualitate Automedicația, un pericol pentru sănătate

Automedicația, un pericol pentru sănătate

by Antonia Mocanu
0 comment

Tot mai mulți români aleg în ultimii ani să nu consulte medicul specialist atunci când iau anumite medicamente și să meargă direct la farmacie pentru a cumpăra ce cred ei că le face bine. Simptomele unei afecțiuni care pare familiară pentru bolnav nu înseamnă că se poate trata după ureche. Tocmai de aceea, medicii de familie trag un semnal de alarmă în ceea ce privește automedicația, care poate fi un pericol pentru sănătate.

Automedicația este extrem de periculoasă deoarece conform specialiștilor, simptomele ne pot induce în eroare, iar dacă nu apelăm la un medic specialist riscăm să ne tratăm pentru ceva ce, de fapt, nu avem. Tocmai de aceea este de preferat să apelăm cu încredere la un medic, indiferent de simptome.

Eficienţa unui medicament depinde, printre mulţi alţi factori, de momentul administrării, respectarea dozei, dar şi de efectele pe care acestea le pot avea asupra organismului. Pentru a nu administra un tratament greşit este important ca atunci când vrem să cumpărăm un medicament să luăm legătura cu un medic sau farmacist pentru a ne putea ghida.

Unele medicamente devin periculoase atunci când sunt amestecate, din cauza faptului că efectele lor sunt multiple. O informare proastă poate duce la combinarea unor medicamente care nu trebuie alăturate. Neavând cunoștințele necesare despre simptomele pe care le avem, nu putem să ne autodiagnoticăm și prin urmare nici să luăm pastilele.

Medicamentele au un rol terapeutic şi pentru a fi cât mai eficiente şi a avea cât mai puţine efecte adverse este important să fie administrate sub atenta supraveghere a unui medic.

Sursa foto: bzv.ro

related posts

Leave a Comment