Home Actualitate Atenție ce mâncați

Atenție ce mâncați

by Antonia Mocanu
0 comment

Atenție mare ce mâncați și mai ales unde țineți alimentele înainte de a le consuma. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că deja numărul cazurilor de enterocolită a început să crească pe litoral, iar boala sezonului estival poate ruina vacanțele celor aflați la mare. Din fericire cei mai mulţi dintre pacienții care au solicitat intervenție de specialitate au acuzat dureri de burtă şi vărsături și au primit tratament medicamentos fără însă să fie nevoie de internare.

Enterocolita este o afecţiune a tractului digestiv din ce în ce mai frecventă. Se transmite atât pe cale virală, prin ingerarea unor alimente infectate, dar şi prin contactul cu animale purtătoare ale micro-organismului. Tocmai de aceea este important să acordăm o atenţie deosebită igienei.

„Enterocolitele sunt boli infecțioase, digestive, boli diareice, primele simptome care apar pot fi scaunele diareice, febră, vărsături, lipsa poftei de mâncare și deshidratarea. Acestea apar prin consumarea alimente nepreparate corespunzător, consumarea unei ape păstrată de asemenea necorespunzător, sunt infecții cu viruși, cu bacterii, cu ciuperci. Odată cu venirea sezonului estival a crescut și numărul de cazuri al pacienților cu dureri abdominale”, a declarat Claudia Tatarici, medic SAJ Constanța.

Apa mării poate fi și ea un factor de risc. În anii trecuți în unele zone s-a descoperit e-coli în apă și asta ca urmare a faptului că în aceste zone, turiștii folesesc apa mării pe post de toaletă.

„Conform ultimelor măsurări ale Direcției de Sănătate Publică Constanța în toate cele 48 de locuri de îmbăiere de pe litoralul românesc,  calitatea apei este bună sau foarte bună”, menționează Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Specialiștii spun că cei mai expuși la enterocolite sunt copii. Mulți dintre turiștii care vin la mare, în dorința de a profita cât mai mult de apă și de plajă, nu mai merg să servească masa în localuri amenajate. Preferă să cumpere preparate fie de la fast-food-uri sau chiar de la comercianții de pe plajă.  Iar aici vorbim de porumb fiert, gogoși sau covrigi, preparate despre care nimeni nu știe în ce condiții au fost făcute.

Medicii spun că în mod normal boala se tratează relativ ușor. Vestea rea este însă că cei care se aleg cu ea au o stare generală proastă atâta timp cât persistă simptomele.

Pentru a evita îmbolnăvirea și pentru ca vacanța să nu se termine pe un pat de spital, medicii recomandă folosirea apei îmbuteliate, consumarea alimentelor  proaspete, preparate termic în mod corespunzător și bineînțeles atât cei mici cât și adultii ar trebui să evite pe cât posibil să înghită apă din mare.

related posts

Leave a Comment