Home Actualitate Antrenament pentru intervenții prompte

Antrenament pentru intervenții prompte

by Romanov Alex
0 comment

Nu doar hotelierii și patronii din turism se pregătesc, zilele acestea, pentru 1 Mai și sezonul estival, ci și salvatorii din adâncuri. Scafandrii de la ISU Dobrogea au chemat colegi din alte opt județe să fie gata pentru orice posibilă intervenție în minivacanța de Paște și 1 Mai. Sunt antrenamente intense, pe care le fac în fiecare zi în mare, iar scenariile după care acționează sunt dintre cele mai grele.

Cel mai greu pentru un scafandru este să caute pe fundul mării, în zone unde vizibilitatea este zero. Salvatorii  ISU s-au scufundat la 27 de metri, în largul mării, ca să găsească un obiect ce le-a fost pus acolo de șefii lor instructori.

“Noi muncim 8 ore pe zi, dar uneori le depășim, antrenamentele sunt unele grele, marea este grea, curenții de fund, hula, dar ne luăm măsuri ca totul să fie bine. Tot timpul, căutăm să stăm în niște paramemetri de siguranță proprie. Fiecare intervenție este deosebită, dar încercăm să ne detașăm de latura umană și să ne facem meseria cum trebuie.”, declară TRAIAN LAZAREC, instructor ISU Dobrogea

Nimic nu se compară cu scufundarea în mare, când vine vorba de salvări la adâncime. Cu cât mai mare este adâncimea, cu atât mai mare e și presiunea care apasă pe corpul celui care se scufundă. Și asta nu este tot.

“Muncim foarte mult. Trebuie să avem minim 50 de ore și suntem chemați de 2 sau 3 ori aici, la antrenamente. Este greu, mai ales că cei înecați nu sunt pe mare liniștită și este greu. Curenții sunt cei mai dificili și nici vizibilitatea nu este întotdeauna foarte bună.”, declară CRISTIAN SABĂU, ISU Bihor

La ISU Dobrogea, scafandrii au costume speciale pentru misiunile sub apă. Sunt echipamente complexe, menite să îi protejeze pe scufundători și să îi țină în siguranță, mult timp, sub apă. Pe lângă tehnicile de scufundare, pompierii testează și capacitatea de rezistență la frig și coordonarea în apa foarte rece, dar și anduranța echipamentelor specifice la condiții extreme. Pericole sunt la tot pasul.

“Antrenamentele sunt, de fapt, o pregătire continuă, ritmul de intervenții în sezonul de vară este rapid și în timp scurt. În primul rând, este nevoie de  o pregătire fizică foarte bunp, plus că trebuie să stim tot ce este legat căutarea unui obiect, tot ce ține de scufundare, reglarea flotabilității, deplasarea în curent. Marea Neagră este dificilă.”, declară MARIAN CIULEI, comandant Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Intervenție ISU Dobrogea

Scafandrii ISU Dobrogea și colegii din cele opt județe detașați pe litoral vor fi în alertă pe toata durata minivacanței de Paște si 1Mai, dar și pe parcursul întregului sezon estival.

related posts

Leave a Comment