Home Actualitate A doua etapă de reînisipare

A doua etapă de reînisipare

by Antonia Mocanu
0 comment

Vești bune pentru turiștii care preferă sudul litoralului. începe a doua etapă de reînisipare. Năvodari, Constanța, Agigea și Eforie Sud vor fi zonele incluse în această etapă. Aici plajele vor fi cu până la 100 de metri mai late. Conducta prin care va fi scos nisipul din Marea Neagră este aproape gata și cel mai probabil pomparea ar putea  demara la începutul lui noiembrie.

Închiderea sezonului estival, pe litoral, coincide anul acesta cu începerea lucrărilor de lărgire a plajelor. Vorbim despre faza a doua a proiectului, care incluze zona de plajă din nordul stațiunii Mamaia și până la Năvodari, Agigea și Eforie Sud. Pe 30 de km lungime litoralul va câştiga fâşii de nisip nou. Pe lângă nisip, plajele vor fi consolidate de diguri . Lucrările vor fi demarate la începutul lunii noiembrie, dacă toate avizele vor fi obținute conform planului întocmit de constructori.

Cătălin Creţu, constructor zona Mamaia „Suntem în fază premergătore. Asamblăm conducta care va scoate nisip. Înisiparea va începe după emiterea autorizației, așteptăm și sperăm ca ea să fie emisă spre sfârșitul lunii, iar apoi execuția din noiembrie, să calculam 6 luni și terminăm de reînisipat toată plaja Mamaia. Nu considerăm că vom avea piedici sau probleme, mai puțin vremea care este variabilă, controlată”.

Dacă nu s-ar fi demarat aceste lucrări, în unele zone de pe litoral, plajele ar fi fost doar o amintire. În maxim 50 de ani acestea ar fi dispărut de pe hartă.

Bogdan Bola, director ABADL „Din toamnă începem să înisipăm zona Mamaia- Năvodari, de la pasarelă și ajungem până la hanul piraților. De asemenea vom începe să ne organizăm și la Eforie și în primavară să începem și acolo lucrări. Pe zona Agigea, în aprilie vom începe lucrările și acolo să lărgim plajele existente”.

La Eforie și la Agigea nu doar că vor fi lărgite actualele zone de plaje însă vor apărea și unele noi odată cu diguri.   

Marius Stamat, constructor zona Eforie „În această perioadă suntem prinsi cu proiectare, urmând ca proiectul final să fie aprobat, iar apoi va începe construcția. Se demolează toate structurile existente degradate se construiesc 6 diguri noi și se face înisiparea zonelor de plaje care se formează după construcția digurilor noi”.  

Bogdan Bola, director ABADL  „La sfârsitul înisipării vom avea 10 milioane de metri pătrați de plajă nouă emersă și submersă, 16 metri de diguri noi, iar la final vom  avea 78 de hectare de nisip în care să implantăm o specie de iarbă de mare  care produce mai mult oxigen decât un copac și care va ajuta mult bio-diversitatea marina”.

În 2023, când este programată finalizarea lucrărilor suprafaţa totală a plajelor româneşti se va dubla.

related posts

Leave a Comment