Home Diverse Expediții de rapană

Expediții de rapană

by Antonia Mocanu
0 comment

Stocurile de rapană din Marea Neagră, în atenția biologilor constănțeni. Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină de la Constanța au lansat Programul Naţional de Evaluare şi Determinarea Calităţi şi Cantităţii Stocurilor de melci-rapană. Programul este finanţat de Comisia Generală pentru Pescuit din Marea Mediterană.

Biologii constănțeni cred că acesta reprezintă primul pas spre gestionarea raţională a populaţiei de rapană considerată o resursă economică importantă pentru țara noastră. Determinările ştiinţifice vor fi făcute pe baza datelor colectate pe parcursul a peste 300 de traulări.

Se vor colecta date ce vor oferi ulterior o estimare a distribuţiei, abundenţei, dimensiunii şi structurii de vârstă a populaţiei şi stocurilor de rapană din Marea Neagră. Pe baza acestor date vor fi dispuse și măsurile adecvate unei exploatări durabile a speciei. Proiectul se derulează împreună cu toate cele șase state riverane. În România, expediţia de toamnă a demarat în această luna la bordul navei de cercetare Steaua de Mare 1.

Pentru anul 2020, specialiştii Institutului Național pentru Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (INCDM)  din Constanța, au în plan desfăşurarea a 12 expediţii ştiinţifice. Conform specialiştilor, în prezent, în apele teritoriale româneşti există resurse pentru capturarea a circa 10.000 de tone de rapană, anual.  

related posts

Leave a Comment