Diabetul zaharat reprezintă o afecțiune cronică, cu o incidență foarte crescută alături de obezitate, cu risc important în apariția complicațiilor, în special boala cardiovasculară.
Potrivit Federației Internaționale a Diabetului, 1 din 11 adulți are diabet, iar la nivelul județului Constanța sunt aproximativ 40 000 de bolnavi de diabet.
La aceste date, medicii adaugă faptul că, în urma infecției cu Sars-Cov2, foarte multe persoane ar putea fi diagnosticate cu diabet: există un mecanism de acțiune al acestui virus care determină creșterea glicemiei. De aceea, medicii recomandă pacienților care au trecut printr-un astfel de eveniment nefericit să-și controleze glicemia! În cazul în care au probleme sau descoperă o valoare mai mare, să se prezinte cu încredere la Centrul de Diabet, Boli de Nutriție și Metabolism din cadrul Spitalului Județean Constanța pentru a fi luați în evidență și pentru a primi toate informațiile pentru o viață sănătoasă.
Specialiștii centrului dedicat persoanelor cu diabet din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și voluntarii Asociației Sweet Land, care se ocupă de copiii și tinerii cu diabet din județul Constanța, susțin că, pe lângă tratament, adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă corespunzătoare și exercițiile fizice sunt măsurile necesare pentru a echilibra starea persoanelor diagnosticate.
Întreaga lume marchează pe 14 noiembrie Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului și recunoaștem, în momentul de față, sistemul sanitar este pus în fața unei mari provocări. Anul 2020 a fost desemnat de Organizația Mondială a Sănătății drept Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei.
Atât asistenții medicali, cât și toate celelalte cadre medicale aflate în linia întâi în lupta împotriva noului coronavirus, trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe cetățeni să reflecteze un moment și să fie cu gândul alături de cei care au nevoie de sprijin, să încerce să facă măcar un pas pentru prevenirea diabetului!
sursa foto: providentamedical.ro