Home Sănătate Necesitatea colonoscopiei în depistarea cancerului de colon

Necesitatea colonoscopiei în depistarea cancerului de colon

by Antonia Mocanu
0 comment

Cercetările medicale arată  faptul că incidența cancerului de colon este din ce în ce mai mare în rândul românilor, ajungând să fie a doua cauză de mortalitate în ţara noastră, dar și din lume. Nu mai puţin de 15.000 de pacienţi află anual că suferă de cancer de colon. Astfel, este bine să înţelegem importanţa şi eficienţa colonoscopiei.

Anual, sute de mii de persoane din întreaga lume fac cancer de colon, o boală care la majoritatea persoanelor nu dă semne în primele stadii. Cel mai frecvent cancerul de colon este diagnosticat la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, însă nici persoanele mai tinere nu sunt scutite sută la sută de această afecţiune.

Boala se instalează îndeosebi pe fond nervos, dar şi pe fond alimentar.  Stresul zilnic, stilul de viaţă dezorganizat, dar şi regimul alimentar defectuos reprezintă principalele cauze ce duc la apariţia unei asemenea afecţiuni.

„În momentul în care recomandăm o colonoscopie, nu ne gândim neapărat că ar putea fi vorba de cancer de colon. Importanța majoră a colonoscopiei este în scăderea incidenței acestui tip de cancer. Din această cauză, colonoscopia este supranumită și „standardul de aur”, deoarece, în comparație cu toate celelalte metode de investigare, putem să și facem ceva efectiv. Astfel eliminăm complet riscul de a face cancer de colon”, a precizat dr. Diana Candescu, medic specialist gastroenterologie.

Colonoscopia poate detecta orice fel de boală a colonului, oferind imediat un diagnostic. Toate studiile arată că procedura de colonoscopie este cel mai important mijloc de diagnostic al oricărui tip de boală de colon şi în special pentru cancerul de colon. Diagnosticarea timpurie creşte proporţional şansele de vindecare a bolii.

Astfel, specialiştii, trag un semnal de alarmă în rândul constănţenilor, pe care îi sfătuiesc să nu evite această investigaţie, mai ales că în ziua de astăzi, foarte mulţi pacienţi sunt destul de reticenţi.

Cu alte cuvinte, colonoscopia ne poate salva viaţa! Prognosticul cancerului de colon depinde în cea mai mare măsură de diagnosticarea precoce a bolii, iar colonoscopia este soluția.

Sursa foto: doc.ro

related posts

Leave a Comment