Home Actualitate Bullyingul, încă un subiect tabu

Bullyingul, încă un subiect tabu

by Antonia Mocanu
0 comment

Curtea școlii este un micro-univers social în care copiii primesc primele lecții de viață în afara familiei. Învață să citească, să socotească, să socializeze. Dar socializarea, câteodată are și părți negative. Acceptarea și empatia sunt câteva din cuvintele-cheie învățate în școală, însă, în ultimii ani, un fenomen se răspândește tot mai mult, bullying-ul, atât al elevilor, cât și al profesorilor.

Un semnal de alarmă a fost tras de către parlamentarii români, care au propus modificarea Legii educației cu prevederi referitoare la comportamentele de bullying. Astfel cei expuși la astfel de agresiuni precum elevii și cadrele didactice să poată beneficia de consiliere psihologică gratuită și să fie protejați în spațiul școlilor de autoritățile responsabile. Propunerea legislativă de modificare a Legii Educației Naționale a fost depusă în Camera Deputaților, urmând a fi promulgată de președintele României.

Chiar dacă pentru țara noastră este încă un subiect tabu, bullying-ul acaparează tot mai mult sectorul tinerilor care refulează, acumulând frustrări la școală, prin jigniri, vorbe agresive, câteodată chiar și violență fizică. De cele mai multe ori, încărcarea negativă de la școală reverberează și acoperă emoțiile pozitive, ambiția și potențialul copiilor. De aici de naște fenomenul bullying.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil și de luare în derâdere a cuiva. Un copil poate fi etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi. Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice.

Cursuri anti-bullying nu există în școli și probabil nici nu vor exista în viitorul apropiat, însă acest subiect care la prima vedere nu pare să fie important poate lăsa sechele celor care sunt supuși agresiunilor verbale repetate, tocmai de aceea un proiect de lege în acest sens este binevenit.

Sursa foto: sparknews.ro

related posts

Leave a Comment