Home Actualitate Șansă la viață

Șansă la viață

by Antonia Mocanu
0 comment

România a încheiat un acord cu Italia prin care cinci pacienţi români pe an vor putea să fie transplantaţi pulmonar. Statul român le plătește operația, cazarea și mâncarea, însă de transport trebuie să se ocupe singuri. Primul român a plecat zilele acestea spre Bergamo cu un transport special de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Banii de drum au fost obținuți de o asociație umanitară specializată în ajutorarea pacienților cu probleme grave  de sănătate.

O aeronavă  italiană a aterizat pe aeroportul de la Mihail Kogalninceau, iar o ambulanță l-a adus pe bărbatul suferind direct la scara avionului.  Pacientul este din Constanța și așteaptă de ani buni un loc pe lista de transplant de plămâni. Vestea că România a încheiat acordul cu Italia pentru operații de transplant a venit ca o ușurare pentru suferința lui.

Au urmat zile lungi de așteptare până să vină aprobarea de la o un spital italian, cu locuri libere pentru români. Clinica din Bergamo a răspuns prima și a dat acordul pentru internare, iar telefonul i-a adus constănțeanului vestea pe care o aștepta demult.

Prin acordul de transplant încheiat de România cu Italia, statul român plătește pacienților manopera chirurgicală și spitalizarea, însă de transport trebuie să se descurce fiecare. Așa au ajuns la asociația care se ocupă de ajutorul pacienților români cu probleme speciale.

Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantaţi în România. Centrul de transplant al Spitalului Clinic Sfânta Maria din Bucureşti era singura unitate din ţară acreditată pentru a efectua transplanturi pulmonare, unitate care a efectuat 8 transplanturi pulmonare în ultimii ani, dintre şase pacienţi încă trăiesc. Acreditarea a expirat pe 9 martie şi spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia. În prezent, există discuţii avansate şi cu un centru de transplant pulmonar din Franţa.

related posts

Leave a Comment