Home Cultură Prix de Lausanne, câştigat de clujeanul Matei Holeleu

Prix de Lausanne, câştigat de clujeanul Matei Holeleu

by Crina Matei
0 comment

”Prix de Lausanne”, echivalentul premiului de la Wimbledon din lumea baletului, a fost câștigat de clujeanul Matei Holeleu. Tânărul balerin a câștigat una dintre cele opt burse, dar și premiul pentru cel mai bun reprezentant al Elveției.

Matei a învăţat la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică ”Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, iar apoi la actuala școală, Ballet School Theater Basel.

Tânărul de 18 ani nu are concurenţă. În România a câștigat toate concursurile la care a participat.

”Prix de Lausanne” a fost înființat în 1973 de un filantropist, industriașul Philippe Braunschweig. Concursul și-a câștigat reputația prin faptul că a avut încă de la început reguli clare, gândite la vremea respectivă de Maurice Bejart, colaborări cu cei mai de marcă profesori, coregrafi, directori de teatre, dar și pentru că laureați ai concursului au devenit stele ale baletului mondial. Concurenții au vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Juriul este internațional.

Concursul “Prix de Lausanne” a mai fost câştigat de un balerin din ţara noastră în anul 1997. Este vorba de Alina Cogiocaru. Douăzeci de ani mai târziu, Diana Ionescu (2017) devine a doua româncă care câștigă la Lausanne.

Sursa: Hotnews.ro.

related posts

Leave a Comment