Home Actualitate Pericol major în portul Constanța

Pericol major în portul Constanța

by Crina Matei
0 comment

Este dezastru ecologic în Portul Constanța, unde s-au format adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre. O groapă de gunoi imensă s-a format sub ochii nimănui, prin gunoaiele aruncate de localnici de-a lungul anilor:  zeci de tone de deșeuri industriale, menajere și chiar periculoase.

Terenul aparţine Portului Constanţa: este arid, viran şi plin de gropi. Ca să le astupe, administraţia portuară a permis Primăriei să arunce acolo resturi din construcţii. Locul viran a devenit o rampă unde ar fi trebuit să ajungă doar resturi inerte din construcții și demolări, care urmau să fie reutilizate pentru viitoare extinderi ale terminalelor portuare. Adică peste ele să fie construite viitoarele diguri când Portul s-ar fi extins.

Acordul între Port şi Primărie s-a încheiat în anul 2000. Douăzeci de ani localnicii au aruncat ce-au vrut şi ce n-au vrut în groapa de gunoi, transformând Portul Constanţa într-un focar de mizerie.

Când plouă, apa pluvială se înfiltrează printre gunoaie şi antrenează în pământ substanţele poluante. Panza freatică e prima afectată, apoi solul şi în cele din urmă aerul din zonă.

Primăria a trimis basculante şi fadrome ca să umple groapa de gunoi şi-apoi s-o niveleze. Zeci de tone de plastic, metale şi lichide periculoase vor fi îngropate sub stratul de pământ şi bolovani. Agentia de Mediu din Constanţa e străină de ce se întâmplă în Port.

Primăria a desemnat un om care va fi responsabil de supravegherea transporturilor. Scandalul gropii de gunoi din Port a luat amploare când un oficial de la Guvern a dat peste ea, în vizita de lucru. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, a scris pe pagina lui de Facebook că a găsit în Portul Constanța zeci de tone de deșeuri industriale, menajere și chiar periculoase.

related posts

Leave a Comment