Home Editorii noștri îți recomandă Exercițiu de anvergură în Marea Neagră

Exercițiu de anvergură în Marea Neagră

by Crina Matei
0 comment

Ucraina şi Statele Unite ale Americii au început un exerciţiu la care participă 30 de ţări, printre care și România, în Marea Neagră şi în sudul Ucrainei, în pofida apelurilor Rusiei de a anula aceste manevre. România participă cu două nave militare, iar Olanda și-a trimis cea mai puternică navă de război înarmată cu câteva sute de rachete la bord.

Fregata olandeză Evertsen este o adevarată fortăreață plutitoare din ultima generație de nave de luptă. Este construită cu tehnologia care o face invizibilă pentru radar și e înarmată cât să conducă singură, operațiuni militare de apărare și atac pentru un război zonal.

George Pastoor – comandantul navei HNLMS Evertsen:   „Avem rachete care pot sĂ apere o întreagă grupare navală pe  160 km de jur împrejur, putem să detectăm și submarine pe care le atacăm cu torpile, dar avem și rachete navă-navă cu raza mare de acțiune.”

Marea Neagră se va transforma într-un adevărat teatru de război în care încleștarea cu inamicul va fi simulată până la ultimul detaliu. La exercițiul Sea Breeze 2021 participă 5.000 de militari, 40 de nave de luptă și auxiliare, 30 de avioane și elicoptere, precum și peste 100 de unități de tehnică militară.

Olandezii vor oferi sprijin logistic și vor interveni în caz de urgență. Rachetele lor navale formează o umbrelă de protecție la atacuri de orice fel.

Arriens Dwarshuis – secundul navei HNLMS Evertsen : „Sunt arme de luptă împotriva țintelor de suprafață, cu câte 8 rachete în fiecare lansator, cu o rază de acțiune de 160 de km.”

Rusia a avertizat că va urmări cu atenţie exerciţiul militar multinaţional Sea Breeze 2021, organizat de Statele Unite şi Ucraina, în Marea Neagră, cu participarea mai multor state NATO şi, în caz de necesitate, va reacţiona în mod corespunzător în funcţie de evoluţii, pentru a garanta securitatea militară a Rusiei, potrivit  purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova.

E.S. Roelof Sander van Ees – ambasadorul Olandei în România : „Alianța NATO întâmpină provocări sporite, iar Fregata Eversten este prezentă  să apere teritoriul aliat, dar și ca o declarație de intenție în zona de securitate a Mării Negre. „

George Pastoor – comandantul navei HNLMS Evertsen : “Am văzut ce s-a întâmplat în timpul manevrelor Fregatei Defendeer. Aveau tot dreptul să treacă prin aceea zonă. Până una, alta este teritoriu ucrainean. Iar Guvernul Olandez la fel ca și cel britanic, consideră ca ceea ce se întâmplă în Crimeea, nu este în regulă, iar noi considerăm că este încă teritoriu ucraineean. Iar fregata Deefender avea dreptul să treacă prin acele ape.”

Exercițiul Sea Breeze 2021 este programat să dureze două săptămâni. Alături de olandezi participă și distrugătorul cu rachete ghidate, dar şi trupe de infanterie marină americane.

related posts

Leave a Comment