Home Actualitate Cum să ne educăm copiii? Cu severitate sau doar cu exigenţă?

Cum să ne educăm copiii? Cu severitate sau doar cu exigenţă?

by Florentina Lup
0 comment

Un studiu realizat de cercetătorii Universităţii Pennsylvania, a scos la lumină consecinţele raporturilor conflictuale dintre părinţi şi copii. Conform acestuia, severitatea exagerată a părinţilor, influenţează  dezvoltarea emoţională a copiilor, care pot deveni agresivi şi antisociali.

Pentru a înţelege mai bine care este diferenţa între ,,educaţie severă” şi ,,educaţie sănătoasă” am cerut părerea specialistului:

,,Dacă luăm termenul sever cu sensul de  cel care judecă şi pedepseşte fără indulgenţă, cu siguranţă că nu este una dintre cele mai funcţionale atitudini, mai ales când e vorba de relaţia părinţi -copii, care este una modelatoare şi reglatoare. Copilul învaţă prin greşeli, iar pedepsirea acestora poate inhiba experimentarea, mai bine nu fac, decât să greşesc.

Dacă luăm sensul de exigent, pretenţios, riguros, acestea sunt unele dintre însuşirile care caracterizează un mod sănătos de a creşte copilul (ca să traducem cumva şi parenting-ul). Copilul are nevoie de reguli după care se conduce viaţa lui şi, de altfel, întreaga viaţă de familie, are nevoie de sarcini pe care să le îndeplinească, iar părintele, până la un punct, este cel care face aceste aprecieri şi reglări ale activităţii lui.

În concluzie, nuanţele sunt foarte importante. Acelaşi tip de comportament în familii diferite, în momente diferite, poate avea efecte diferite.”, a explicat  Carmen Paraschivescu, psiholog clinician şi psihoterapeut de cuplu şi familie.

Conform studiului menţionat anterior, copiii trataţi cu mai multă dragoste şi întelegere, apreciaţi şi ,,lăudaţi” de părinţi, au o mai mare libertate de exprimare în raporturile sociale, sunt extrovertiţi.

Sursa foto: it.freepik.com, Breathing Space

related posts

Leave a Comment