Home Editorii noștri îți recomandă Certificatul digital de vaccinare va apărea la 1 iulie

Certificatul digital de vaccinare va apărea la 1 iulie

by Crina Matei
0 comment

Certificatul digital de vaccinare, un document despre care se vorbeşte la nivel european încă de la debutul campaniei de vaccinare, va fi operaţional în România de la 1 iulie, autorităţile lucrând la un site de unde să fie descărcat de către persoanele vaccinate.

Deşi se spune că nu este „obli­gatoriu“, certificatul este, practic, paşaportul pentru vacanţele din acest an şi cele viitoare, fie în străinătate, fie în România. Fără el s-ar putea să rămâneţi pe aeroport cu biletul în mână sau să nu puteţi fi cazat la hotel.

La nivel european se doreşte o accelerare a procesului de eliberare a certificatelor de vaccinare în statele membre UE, mai ales în contextul în care sezonul estival implică un număr mare de turişti care circulă dintr-o ţară în alta. Iar documentul prin care oamenii dovedesc că s-au vaccinat împotriva coronavirusului trebuie tratat în mod serios, mai ales că există posibilitatea ca persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală şi nu au nici un test negativ să nu poată intra pe teritoriul unui stat sau să fie nevoite să stea în carantină.

„ Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii – persoană vaccinată, testată sau vindecată, începând cu data de 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă”, a declarat  Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul ministerului Sănătăţii.

Certificatul digital al UE privind COVID-19 va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. 

related posts

Leave a Comment