Home Editorii noștri îți recomandă Captivi într-o Românie autistă

Captivi într-o Românie autistă

by Crina Matei
0 comment

Copiii care suferă de autism ar putea beneficia de la 1 aprilie de terapie gratuită. Ministrul Sănătății, Victor Costache spune că serviciile pe care le prestează specialiștii, precum psihiatrii sau logopezii, vor fi decontate de stat. Chiar dacă terapia gratuită ar fi un ajutor enorm, părinții sunt sceptici, pentru că este al treilea ministru care promite schimbări.

Odată ce ai aflat că băiatul sau fata ta are autism, tot ce ţi s-a părut dificil în viaţă până la momentul acela devine floare la ureche. Niciun pas înainte nu poate fi făcut fără eforturi incredibile mai ales din partea părinţilor. Progresele se văd din prima luna de terapie în sensul schimbării atitudinii şi comportamentului copiilor faţă de cei din jur: copii sau adulţi. Încep să fie mai atenţi, mai toleranţi şi mai interesaţi de mediu şi de persoanele din jur. În urma cooperării, încep să apară şi noi abilităţi şi cunoştinţe. Apoi, în final, se schimbă starea psihică a copiilor care devin interesaţi, curioşi şi fericiţi. Dar toate acestea implică bani, mulţi bani.

Sincron Oana Ivan, părintele lui Vlad : ‘ Copilul meu are 2 ani şi 3 luni, face terapie de un an de zile, 3 ore pe zi. Costul este de aproximativ 4 mii de lei pe lună. Costul este foarte greu de suportat. “

În România, statul oferă sprijin copiilor diagnosticați cu autism, însă nu este suficient. Există un număr limitat de locuri, personal puțin, iar copiii sunt obligați să renunțe la terapie de multe ori, mai devreme decât se impune.

Sincron Oana Ivan, părintele lui Vlad :” Statul nu ne ajută cu mare lucru, sunt anumite ajutoare financiare dacă se încadrează copilul într-un grad de handicap, dar în ceea ce priveşte terapia nu, aceasta nu este decontată. Spre exemplu, în Constanţa este un singur centru unde copii pot face terapie decontată de stat dar numai o oră pe săptămână, ceea ce înseamnă o picătură într-o piscină.”

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a promis că de la 1 aprilie copiii care suferă de autism vor beneficia de terapie gratuită. Actul legislativ propune o monitorizare directă a serviciilor specifice acordate și la asigurarea unui număr de 5 ore pe saptamână de terapie aplicată. Părinţii sunt sceptici şi spun că sunt doar promisiuni deşarte.

Eleonora Nicolae, preşedinte SUITA: “ Ca în fiecare an ni se promite decontarea serviciilor de terapie însă eu cred că sunt doar promisiuni. Speranţa moare ultima, e adevărat. Decontarea acestor servicii ar însemna foarte mult pentru că sunt foarte scumpe terapiile pentru un copil cu dezabilităţi. În momentul de faţă idemnizaţia de handicap nu acoperă nici un sfert din costuri. “

În fiecare an, o mie de copii sunt diagnosticați cu autism în România, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală. În total sunt 15.000 de persoane diagnosticate cu autism, iar 13.000 sunt copii.

related posts

Leave a Comment