Home Economic Cîțu: „Ne-am împrumutat la începutul anului și acest lucru ne-a salvat. Nimeni nu a simțit că e o situație dificilă”

Cîțu: „Ne-am împrumutat la începutul anului și acest lucru ne-a salvat. Nimeni nu a simțit că e o situație dificilă”

by tomisnews
0 comment

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a prezentat marți execuția bugetară pe luna aprilie și, cu acest prilej, a menționat faptul că împrumuturile pentru care a fost criticat la începutul anului ne-au salvat. Cîțu a punctat faptul că acești bani, aflați la dispoziție, au atenuat din șocul financiar.

„În aprilie am avut măsurile aplicate deja din martie și avem și câteva efecte. Ne-am împrumutat la începutul anului și acest lucru ne-a salvat. Imediat când au apărut primele semne ale crizei toate piețele financiare din lume s-au blocat, inclusiv cele din România și dacă nu am fi avut acei bani am fi avut probleme în acel moment, am fost precauți și nimeni nu a simțit în economie că era o situație dificilă în piața financiară. (…) Cheltuielile de personal au fost (în aprilie – n.r.) de 8,8 miliarde lei, mai mici cu 53 milioane lei față de martie, s-au făcut economii în special prin telemuncă, deși au fost introduse stimulente, au fost plătiți bani mai mulți pentru anumite sectoare. Asistența socială, care include și pensiile – 11 miliarde lei. O mare parte au fost doar pensiile, plătite la timp, chiar în avans în aprilie pentru anumite persoane, nimeni nu a simțit o problemă. A apărut șomajul tehnic – 313 milioane lei, 61 milioane lei pentru șomajul normal, în creștere cu 4 milioane față de martie. Au fost plătite 96 milioane lei pentru indemnizația de șomaj tehnic pentru alți profesioniști – cabinete medicale, stomatologice ș.a. S-au plătit concedii medicale de 366 milioane lei, media fiind până acum de 100 milioane lei. La bunuri și servicii s-au plătit în plus un miliard lei în martie și aprilie pentru medicamente, echipamente pentru spitale. Am returnat TVA în martie și aprilie 6 miliarde lei. (…) Nu vor exista întârzieri la plata salariilor, pensiilor, ajutoarelor sociale. Mă voi asigura că vom lua cel mai bun preț din piață, chiar dacă România este în criză”, a spus Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a mai arătat că au crescut încasările la buget, deja în luna aprilie fiind mai mult decât anul trecut.

„În martie, au fost venituri mai mici cu aproape 10 miliarde lei, dar sunt măsuri luate de acest guvern. Am injectat mai mulți bani prin rambursare de TVA, amânări de plăți, impozite etc. Măsurile au dat rezultate. Am depășit încasările anului trecut în aprilie 2020, am încasat mai mult decât anul trecut. Asta nu înseamnă că situația este roz. Încasăm mai bine, dar au crescut cheltuielile, în special pentru sănătate”, a mai spus Cîțu.

related posts

Leave a Comment