Home Diverse Tunuri de mare calibru pe litoral

Tunuri de mare calibru pe litoral

by Antonia Mocanu
0 comment

Au tras tunurile de mare calibru pe litoral, iar zgomotul lor s-a auzit pe kilometri întregi. Armata își schimbă tehnologiile de artilerie și experimentează unele noi pe câmpul de luptă. Roțile obuzierelor au fost cele puse la grea încercare.

Tunul din imagine este una din cele mai puternice arme pe care le are artileria. Trage cu proiectile grele la o distanță de 24 km și reușește să lanseze 10 obuze pe minut.

Artileriștii îl duc pe câmpul de luptă tras de camioane, iar roțile tunului permit o viteză de 50 km/h pe șosea. Însă în cazul unei pene de cauciuc, lucrurile se complică foarte mult, și arma nu poate fi folosită. De aceea armata schimbă zilele acestea toate roțile acestor tunuri. Cele noi au pneuri care se repară singure în caz de gaura de aer. Se numește „substanța coagulantă”.

Tragerile de la Capul Midia au constituit ultima etapă din realizarea proiectului, experimente similare efectuându-se anterior în Poligonul Smârdan, din județul Galați și teste privind manevrabilitatea, pe Aerodromul militar de la Ianca, județul Brăila.

Ultima tragere cu încărcătură completă, pe roți, a avut loc în anul 1987.

related posts

Leave a Comment