Home Cultură Tineri etnici români din Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Ungaria, în concurs la Institutul Cultural Român

Tineri etnici români din Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Ungaria, în concurs la Institutul Cultural Român

by Romanov Alex
0 comment

Copiii şi adolescenţii care fac parte din comunităţile româneşti din Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Ungaria, cu vârsta maximă de 20 ani, sunt invitaţi să se înregistreze audio-video interpretând colinde sau prezentând obieciuri de iarnă româneşti, păstrate în rândul comunităţii locale, în cadrul concursului „Colaj de obiceiuri de iarnă”, organizat de Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunităţi Istorice.

Pot fi prezentate obiceiuri de Crăciun, de Sfântul Nicolae, de Anul Nou, Bobotează, reţete culinare, procedee de confecţionare a unor obiecte folosite la colindat ş.a. Materialele video, cu o durată maximă de 5 minute, vor fi transmise până la data de 12 noiembrie 2020, prin transfer, la adresa vlad.condrea@icr.ro, urmând ca jurizarea să fie făcută de o comisie de experţi independenţi.

„Institutul Cultural Român organizează pentru prima dată un astfel de concurs de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti în comunităţi istorice din vecinătate, tocmai pentru că vrem să demonstrăm că acest patrimoniu cultural este mai relevant decât oricând. Colindele, tradiţiile, obiceiurile constituie un reper, iar noi intenţionăm să contribuim la păstrarea lor în memoria colectivă chiar şi într-un decembrie 2020 atipic,”, declară VLAD CONDREA, coordonatorul proiectului.

Vor fi decernate 21 de premii, în valoare totală de 5.040 EUR (brut), câştigătorii fiind selectaţi din următoarele regiuni: Ucraina – Bucovina de Nord (Regiunea Cernăuţi), Maramureşul de Nord (Regiunea Transcarpatia) şi Basarabia de Sud (Regiunea Odessa); Serbia – Voivodina şi Timoc; Ungaria; Bulgaria.

Fiecare participant se poate înscrie în concurs cu un singur clip video, iar clipurile în care vor figura mai multe persoane vor putea primi un singur premiu.

La finalul concursului, Institutul Cultural Român va realiza un colaj cu materialele premiate.

Concursul se va desfăşura conform următorului calendar:

– 3-12 noiembrie 2020: expedierea videoclipurilor pentru concurs;

– 13-14 noiembrie 2020: jurizarea dosarelor de concurs de către o comisie de experţi independenţi;

– 16 noiembrie 2020: anunţarea rezultatelor concursului;

– 17-18 noiembrie 2020: depunerea eventualelor contestaţii;

– 19 noiembrie 2020: soluţionarea contestaţiilor;

– 20 noiembrie 2020: anunţarea rezultatelor soluţionării contestaţiilor şi afişarea listei finale a selecţiei;

– 23-27 noiembrie 2020: încheierea contractelor de premiere;

– 11 decembrie 2020: publicarea colajului cu videoclipurile câştigătoare

Câştigătorii vor încheia un contract de premiere cu Institutul Cultural Român, pentru care vor fi necesare actele de identitate (paşaport sau carte de identitate), precum şi un cont în EUR, fie al titularului, fie al unui împuternicit. Pentru minorii sub 14 ani va semna un părinte sau tutore legal şi va fi necesar un act de identitate al acestuia, precum şi certificatul de naştere al copilului.

sursa foto: ICR

related posts

Leave a Comment