Home Administrație publică Împăduririle din judeţul Constanţa, o prioritate

Împăduririle din judeţul Constanţa, o prioritate

by Crina Matei
0 comment

Împăduririle la nivelul judeţului reprezintă o miză extrem de importantă în scopul atenuării efectelor climatice, pentru menţinerea şi restaurarea diversităţii sau a refacerii terenurilor degradate.

Urmare a propunerilor prezentate în luna ianuarie conducerii Consiliului Judeţean, privind oportunităţile de finanţare a împăduririlor prin PNRR, consilierul judeţean din partea Pro România, Răzvan Filipescu, a participat alături de preşedintele CJC, Mihai Lupu, la o sedinţă de lucru aplicată pe acest subiect, în scopul identificării terenurilor eligibile ţi a stabilirii demersurilor ce urmează a fi făcute.

S-a stabilit să se demareze procedurile pentru împădurirea arealelor din zona fostelor gropi de gunoi închise din judeţ, cum ar fi Ovidiu, Medgidia, Hârşova, dar şi pe terenuri deja cadastrate de-a lungul drumurilor judeţene, constituindu-se un grup de lucru din care face parte şi consilierul judeţean Răzvan Filipescu.

Prin acest prim demers se doreşte ca şi Constanţa, care este cea mai aridă zonă din România, cu cel mai mic nivel de precipitaţii anuale, sub 400 l/m², să creeze perdele forestiere, să îşi mărească zona verde împădurită pentru a susţine o dezvoltare durabilă, să reducă vulnerabilitatea agriculturii în faţa schimbărilor climatice, să îmbunătăţească clima în zonele aride, să reducă poluarea şi să crească capacitatea de absorbţie a dioxidului de carbon în zonele cu deficit de pădure sau afectate de deşertificare. 

Prin PNRR, componenta 2 – Păduri şi protecţia biodiversităţii, România primeşte 73️0 de milioane Euro, nerambursabili, pentru împădurirea şi reîmpădurirea unei suprafeţe de 56700 ha până în 2026, cu o ţintă intermediară de 25.000 ha la sfârşitul anului 2023.

Investiţiile vizează realizarea de noi păduri, în zone vulnerabile climatice, de-a lungul căilor de comunicaţie, în interiorul aglomerărilor urbane, în jurul localităţilor, între câmpurile cu culturi agricole, precum şi alte categorii de perdele forestiere de protecţie.

related posts

Leave a Comment