Home Actualitate Vești îmbucurătoare despre traficul de mărfuri din portul Constanța

Vești îmbucurătoare despre traficul de mărfuri din portul Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Silozurile de cereale duc greu traficului de mărfuri prin portul Constanța. Recesiunea economică generată de pandemia  de Covid nu pare să fi afectat cel puțin deocamdată traficul de cereale din porturile maritime românești. Cel puțin nu în primele șase luni ale acestui an când traficul a crescut cu peste 50 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Din păcate însă vin vremuri grele. Seceta a făcut ravagii, producțiile sunt sub așteptări, astfel că și exportul și implicit traficul de cereale va  fi redus.

România a exportat prin Portul Constanţa, în primele trei luni ale anului, 3,25 milioane de tone de cereale, față de 2,15 milioane, anul trecut. Deşi foarte multe segmente ale economiei au avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus, cifrele arată că traficul de mărfuri din Portul Constanţa nu a fost lovit de criză. Principalele destinaţii ale cerealelor româneşti au fost Egipt , Coreea de Sud , Iordania , Israel ,  Filipine şi Franţa.

Nu doar exportul, ci şi tranzitul de cereale a crescut în 2020: 1,81 milioane de tone, faţă de 1,25 milioane de tone. Cel mai mare siloz de la Marea Neagră se află în Portul Constanța. Nu doar capacitatea foarte mare de depozitare, 200.000 de tone ci şi poziţionarea acestuia într-o dană cu o adâncime de 17,80 de metri face posibilă operarea unor nave de dimensiuni foarte mari. Zilnic sunt operate în jur de 3.000 de tone de cereale și datorită lui, Portul Constanța se poate lăuda cu o capacitate de operare de trei ori mai mare ca până anul acesta.

Dacă în primul trimestru din 2019 prin Portul Constanţa treceau 4 milioane de tone de cereale, în primele trei luni ale anului 2020 acesta a ajuns la 5,7 milioane de tone. De asemenea, şi numărul navelor operate în Portul Constanţa a crescut faţă de primul trimestru din 2019: 2.885 de nave faţă de 2.650 de nave.

related posts

Leave a Comment